PGS: Marin Blažević iživljava se na zaposlenicima, a ministrica kulture unaprijed je objavila „bianco“ podršku intendantu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 08.09.2022

wp-content/uploads/2020/07/zajc-HNK-kazali%C5%A1te.jpg

"Jasno je i bjelodano da Marin Blažević ne preza ni pred čim ne bi li obranio svoju intendatntsku poziciju, ali recentni primjeri iživljavanja nad zaposlenima ukazuju na potpuni izostanak kontrole i na u Rijeci do sada neviđene načine maltretiranja podređenih u jednoj javnoj ustanovi financiranoj sredstvima svih građanki i građana Rijeke, dakle javnim novcem", dio je priopćenja.

Rijeka - Primorsko goranski savez (PGS) poslao je priopćenje medijima vezano uz recentne događaje u i oko HNK "Ivana pl. Zajca", a poslije, kako navode, novih saznanja o ponašanju intendanta Marina Blaževića prema zaposlenicima te poslije javnog istupa ministrice kulture tijekom kojega je objelodanila da će odbiti moguću odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke o razrješenju Marina Blaževića s mjesta ravnatelja "Ivana pl. Zajca". Isto prenosimo u cijelosti:

"Posve očekivano, s približavanjem nove sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, na kojoj će se gradski vijećnici glasanjem očitovati prihvaćaju li prijedlog Kazališnog vijeća HNK „Ivana pl. Zajca“ da intendant Marin Blažević odmah bude razriješen te dužnosti, pritisci što ih od svoga šefa trpe zaposlenici kazališta poprimaju neslućene razmjere. Jasno je i bjelodano da Marin Blažević ne preza ni pred čim ne bi li obranio svoju intendatntsku poziciju, ali recentni primjeri iživljavanja nad zaposlenima ukazuju na potpuni izostanak kontrole i na u Rijeci do sada neviđene načine maltretiranja podređenih u jednoj javnoj ustanovi financiranoj sredstvima svih građanki i građana Rijeke, dakle javnim novcem.

Pozivanje dijela umjetnika u svoj ured na pojedinačne seanse pritiskanja i ispiranja mozga, onemogućavanje sindikalnoj povjerenici da, po ustaljenoj praksi, prisustvuje tim seansama, svjesno nepozivanje pojedinaca na rečene sastanke i to u pravilu onih za koje zna da ga ne podržavaju... A potom, kao veliko finale, optužba da su izbori za članove Kazališnog vijeća namješteni.

Marin Blažević, čovjek koji je Primorsko goranski savez redovito u javnosti nazivao fašističkom strankom, a PGS-ovu gradsku vijećnicu optuživao da se u svom sasvim legitimnom, legalnom i demokarstkom političkom djelovanju služi „gestapovskim metodama“, već mjesecima se prema radnicima, o čemu je velik dio njih o tome javno svjedočio, a neki su od njih pokrenuli i sudske procese zbog mobinga što ga je intendant sustavno provodio nad njima, odnosi ne samo neprimjereno već i neljudski i autokratski, neki će zaključiti i diktatorski. Spomenuti sastanci s pojedinim zaposlenicima, što su održavani tijekom proteklih petka i subote, u najvećem su svom dijelu bili klasično policijsko islijeđivanje u maniri najrevnijih isljednika iz nekih davno prošlih, ali ne i zaboravljenih vremena.

No, možda i najvažnija poruka koju cijeloj javnosti posljednjih mjeseci sustavno šalje intendant Blažević jest da on, koji druge naziva fašistima, uopoće ne poštuje demokratske i pravne procedure te se svim silama bori protiv njih. Naprosto se ne miri s činjenicom da u demokratskim sustavima postoje zakoni i zakonima ili nekim drugim aktima propisane procedure kojih se valja držati kao želiš li ne samo biti legitiman ravnatelj već i slobodan čovjek. On ne bira metode u razračunavanju s onima koji ne dijele njegovo mišljenje; strahovladom, prijetnjama i ucjenama vodi javnu ustanovu; javnim novcem raspolaže kao da je riječ o njegovu obiteljskom naslijeđu; omalovažava, vrijeđa i kleveće gradske vijećnike, odluke Gradskog vijeća proglašava nelegitimnima..., a sada svjedočimo i tome da izbore za članove Kazališnog vijeća, na koje se, uzgred, baš nitko pa ni on, nije žalio pokušava proglasiti namještenima. Ama baš ništa što podliježe zakonskim i pravnim procedurama Blaževiću ne znači ništa. I sada, kada je tek preostalo vidjeti kakvu će odluku donijeti Gradsko vijeće, a sve, dakako, sukladno zakonu i propisima, ranjeni intendant, u očitom strahu od zakona, krenuo je u još jedan pokušaj spašavanja sebe i tko zna koga još. Krenuo je Blažević u možda i posljednji čin svog igrokaza u kojemu iz pokušava zakonske procedure, legalne odluke Kazališnog vijeća i Gradskog vijeća predstaviti nekakvim sudištem, vjerojatno i prijekim sudom.

Na našu žalost, u svemu tome uživa podršku upravo onih kojima je jedan od prioritetnih zadataka štititi demokratske standarde, zakone, pravo i pravdu- izvršne vlasti Grada Rijeke i resorne ministrice kulture. Iz razloga koje možemo samo nagađati gradonačelnik Rijeke, pročelnik za kulturu Grada Rijeke i ministrica kulture Republike Hrvatske zajedničkim se snagama mjesecima upiru spasiti Marina Blaževića. Spašavaju li pritom i još nekoga? Vjerojatno i najopasnije od svega u toj bjesomučnoj borbi „spašavanja intendanta Blaževića“, a ustvari u borbi za izigravanje demokratskih principa i standarda, predstavlja poruka ministrice kulture što je jučer objavljena u javnim medijima: ministrica je, naime, izjavila da će iskoristiti svoje pravo te da neće podržati moguću odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke o razrješenju Marina Blaževića s funckije intendanta HNK „Ivana pl. Zajca“. Nini Obuljen Koržinek posve su nebitni argumenti, obrazloženja i razlozi zbog kojih je Kazališno vijeće, sukladno propisima i svojim nadležnostima, jednoglasno izglasalo Prijedlog odluke o razrješenju Marina Blaževića, kao što su joj posve nebitni argumenti, obrazloženja i razlozi zbog kojih će gradski vijećnici Grada Rijeke, opet sukladno propisima i svojim nadležnostima, donijeti svoju odluku, ma kakva ona bila. Gradsko vijeće, gradski parlament, parlamentarna demokracija, izborna volja građanki i građana pa i sami izbori ministrici su nevažni.

Ne budi lijen, Marin Blažević odmah je na mrežnoj stranici HNK slavodobitno objavio da ostaje intendant i u narednom razdoblju. Napisao je javnosti doslovno:

„Obavještavamo vas da razloga za brigu- nema! Ministrica kulture i medija izjavila je danas da 'neće potvrditi smjenu niti jednog intendanta usred mandata'“.

Nema brige? Za koga? Za zaposlenike, za javni novac, za javnu kazališnu ustanovu...? Ili tek za njega i nekolicinu njegovih zaštitnika nema brige? Intendantu možemo tek poručiti da mu želimo svu sreću u kazalištu u kojemu mu je najveća većina zaposlenika odaslala jasnu poruku da ga ne želi! Izglasla li mu i Gradsko vijeće nepovjerenje, bit će mu to jasna poruka i većine građanki i građana Rijeke da ga ne želi! Na stranu sva beskrupuloznost i političko licemjerje..., ali raditi i djelovati svjestan da te u tvom kazalištu i u tvom gradu ne podržava više nitko osim šačice političkih poslušnika i nekolicine onih koje si na razne, a najčešće dvojbene načine instalirao na rukovodeće pozicije u „Zajcu“, može jedino netko bez ikakva osjećaja za moral i pravičnost.

Isto tako, vrlo je zanimljiva, politički gotovo simpatična, i jučerašnja izjava HDZ-ove ministrice kulture kojom pokriće za svoju unaprijed donesenu odluku o podršci intendantu traži i u činjenici da istu takvu podršku Blažević uživa i od SDP-ovog gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića te gradskog pročelnika za kulturu Ivana Šarara. Baš kao što već tjednima i mjesecima gradonačelnik Filipović svoja nepokolebljiva nastojanja da spasi intendanta obrazlaže i činjenicom da Marina Blaževića isto tako nepokolebljivo spašava i ministrica kulture. Kulturna koalicija lokalnog SDP-a i nacionalnog HDZ-a neslužbeno formirana s jedinim ciljem ostanka Blaževića na funkciji. Ne smrdi vam ništa?

Stav Primorsko goranskog saveza već je dulje vrijeme jasan i više smo ga puta javno iznosili- u potpunosti podržavamo zaposlenike HNK „Ivana pl. Zajca“, njihove interese i borbu za zaštitu njihovog profesionalnog i ljudskog integriteta. Sve naše višemjesečne aktivnosti vezane uz ovu temu i jesu potaknute nezadovoljstvom zaposlenika kazališta koji su inicirali aktualnu javnu raspravu o funkcioniranju „Ivana Zajca“ te tražili podršku u borbi za bolje, poštenije i profesionalnije kazalište. Primorsko goranski savez nije se pravio gluh i slijep, stao je u obranu umjetnika i ostalih zaposlenika kazališta, ali i u obranu najznačajnije gradske javne kulturne ustanove te, dakako, transparentnog trošenja gotovo 50 milijuna kuna javnog novca Riječanki i Riječana", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Ivica Linar, tajnik PGS-a.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...