PGS: Ministrica kulture, gradonačelnik Filipović, pročelnik Šarar i Vojko Obersnel pokušavaju objasniti 23 147 građanki i građana da su idioti

Autor: Nikola Cvjetović 04.10.2022

pgs_mikulic

Sve vrijeme medijski vrlo prisutan i glasan u kritici Marina Blaževića, Mikulić je odlučio s današnjim danom postati članom Primorsko goranskog saveza, a na konferenciji za novinare člansku iskaznicu uručila mu je predsjednica ogranka Tea Mičić Badurina.

Rijeka - ''Ne likujemo mi ni nad čijim porazom, ali inzistiramo da se ispoštuje volja Kazališnog i Gradskog vijeća. Intendant HNK „Ivana pl. Zajca“ je političkom voljom imenovan, političkom voljom se i razrješuje i to onda kada se procijeni da je loš upravitelj, a na sjednici Gradskog vijeća to se i dogodilo. Nažalost, intendantov ego ne dozvoljava mu da to uvidi sam i dostojno se skloni jer više je no očito da ga na toj funkciji žele još samo ministrica, gradonačelnik i pročelnik Šarar. Nitko drugi“, rekla je predsjednica riječkog ogranka PGS-a i gradska vijećnica Tea Mičić Badurina pa dodala da je sve prilično jasno ili bi barem trebalo biti nakon što su svi koji su to trebali rekli svoje: umjetnici i ostali zaposlenici „Zajca“ koji su u Kazališno vijeće odabrali glasne Blaževićeve oponente Slavka Sekulića i Dražena Mikulića, Kazališno vijeće koje je jednoglasno predložilo Blaževićevo razrješenje i, na koncu, Gradsko vijeće Grada Rijeke koje je dvotrećinski izglasalo odlazak intendanta.

„O čemu mi pričamo? Dvije trećine predstavničkog tijela, Gradskog vijeća, koje predstavlja građane ovoga grada i to brojkom od 23.147 građana koliko ih je ukupno glasovalo za ovih 19 vijećnika na izborima, a u odnosu na 10.883 građana koji su glasovali za SDP-ovu koaliciju, izglasalo je Blaževićev odlazak. I zar sada njihov glas, a dvostruko ih je više prema SDP-ovim glasovima, ne vrijedi ništa? Do Blaževića je stalo šačici ljudi, s time da je gradonačelnik Marko Filipović tek kolateralna žrtva Vojka Obersnela koji u Gradu orkestrira spašavanjem intendanta, i oni sve vrijeme pokušavaju pojasniti 23 147 građanki i građana da su ustvari idioti?! Apsurdno! Čak i vijećnici s SDP-ove liste, njih deset, bilo je potpuno pasivno na sjednici Vijeća, nisu imali što reći u obranu Marina Blaževića, pa je jasno da su protiv smjene glasali po nalogu partije, a ne prema vlastitoj savjesti“, žestoko je govorila Mičić Badurina pa, u istom tonu, nastavila i o ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

„Ona je, pak izjavila da nema nikakav odnos prema Gradskom vijeću već da razmatra samo odluke Kazališnog vijeća, da nikoga nije smijenila prije isteka mandata i, licemjerja li, da institucije treba tretirati s dignitetom. Dakle, ministrica ili pokazuje elementarno nepoznavanje zakona ili samo pokušava manipulirati javnošću. Intendanta bira i razrješava Gradsko, a ne Kazališno vijeće, jer je Grad osnivač HNK „Ivana pl. Zajca“. Ona je ta koja ne drži do institucija, do demokratskih standarda i vrlo jasno ide protiv odluke Vijeća i građana. Gradonačelnik Filipović, pak, skriva se iza ministričinog mišljenja, u njezinoj odluci traži slamku spasa za Blaževića, ali i sam ruši dignitet Gradskog vijeća unatoč činjenici da Grad Rijeka, kojemu je načelu, ima osnivačka prava nad kazalištem“, zaključila je Tea Mičić Badurina.

Predsjednica PGS-a Rijeka naglasila je da je njezina stranka od početka slušala vapaje i molbe za pomoć zaposlenika HNK, stala na njihovu stranu i na kraju s njima i iznjedrila odluku Gradskog vijeća o razrješenju Mladena Blaževića. Jedan od onih koji se od samoga početka stavio na raspolaganje i stručnoj i ukupnoj javnosti bio je i prvak Drame „Ivana pl. Zajca“, riječki glumac Dražen Mikulić. Sve vrijeme medijski vrlo prisutan i glasan u kritici Marina Blaževića, Mikulić je odlučio s današnjim danom postati članom Primorsko goranskog saveza, a na konferenciji za novinare člansku iskaznicu uručila mu je predsjednica ogranka Tea Mičić Badurina.

„PGS je jedina politička opcija koja je sve ove mjeseci sustavno stajala iza zaposlenika kazališta, ustrajno se borila za sve nas i držim da je moja odluka za priključenje u redove PGS-ovaca ustvari logičan slijed događaja. Marin Blažević nipošto nije dobra opcija za upravljanje kazalištem, dokazao je to nebrojeno puta posljednjih godina, a gradska politika ga je tu postavila pa ga je isto tako odlučila i smijeniti. Nema tu, znači, ničega spektakularnog. Potom, u Kazališno vijeće zaposlenici su izabrali dvojicu iz svojih redova za koje su znali da su s druge strane barikade od intendanta pa je i tu sve sasvim jasno. Argumenata i razloga za Blaževićev odlazak s mjesta intendanta uistinu je mnogo, javnost zna samo neke od njih, a svi mi koji radimo u „Zajcu“ poznajemo situaciju i znamo da je neodrživa. U takvoj atmosferi nema ozbiljne umjetnosti niti će je biti dok god takav čovjek upravlja ustanovom“, rekao je Mikulić po pristupanju Primorsko goranskom savezu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...