PGS: Nasilno dijeljenje Primorsko-goranske županije na dvije izborne jedinice politički je terorizam HDZ-a

Autor: Marina Pauletić 02.08.2023

pgs_dario_vasilic_izborni_zakon__3_

Na konferenciji su govorili i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, grobničke općine otete 8. izbornoj jedinici, te Mladen Prenc iz Matulja.

Rijeka – Danas je u Rijeci PGS održao konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli o skorim parlamentarnim izborima te dijeljenju Primorsko-goranske županije na dvije izborne jedinice, odnosno 7. i 8. Što je sve rečeno na konferenciji donosimo u nastavku.

- Prihvaćeni Prijedlog zakona o izbornim jedinicama izravno je uperen protiv Primorsko-goranske županije, a ponajviše protiv regionalnih stranaka. Tako bi PGS, kada bi Primorsko-goranska županija bila jedinstvena izborna jedinica, bez problema osvojio saborski mandat, ali je HDZ našu županiju podijelio na pola s ciljem da se manjim strankama onemogući sudjelovanje u parlamentarnom životu, a sebi priskrbi još mandat ili dva. Ne, to nije izborni inženjering već politički terorizam, oštro je i nedvosmisleno s današnje konferencije Primorsko goranskog saveza, posvećenoj granicama izbornih jedinica u Hrvatskoj, poručio politički tajnik stranke Franjo Butorac.

pgs_dario_vasilic_izborni_zakon__2_

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, pak, upozorio je na iracionalnost HDZ-ova Prijedloga zakona i nakon mišljenja Ustavnog suda i poslije rasprava na saborskim odborima pa i na plenarnoj sjednici, čak i unatoć obrazloženju što prati tekst Zakona o izborima (...) u kojemu stoji da granice izbornih jedinica moraju pratiti zakonom utvrđena područja županija, gradova i općina.

- HDZ, dakle, grubo dijeli Primorsko-goransku županiju na dva dijela i to samo i isključivo gledajući svoj stranački interes pa iz 8. jedinice, nakon svih krajeva što ih je ranije oteo županiji, sada izbacuje i Matulje, a u nju uključuje Novi Vinodolski i Bakar. Znači, sredine gdje imaju veću podršku uvrštavaju u 8. izbornu jedinicu, a one gdje ne uživaju podršku birača tako nasilno i grubo izbacuju, odnosno pripajaju 7. jedinici, istaknuo je Vasilić pa dodao da izgradnju državne ceste 403 i kontejnerskog terminala plaćaju građani ove regije, koji desetljećima ostvaruju višak u ukupnoj bilanci poreznih prihoda Hrvatske, i „ne smijemo prihvatiti da je riječ o nekakvoj milosti HDZ-ove Vlade kojom oni pokušavaju poboljšati svoj rejting u PGŽ “ . Vasilić je zaključio da bi upravo formirana koalicija PGS-a i IDS-a, kada bi dvije cjelovite županije činile jednu izbornu jedinicu, bila najjača politička opcija s najviše osvojenih mandata u takvoj 8. izbornoj jedinici. Takvo što, vidimo, HDZ-u nipošto ne odgovara, navedeno je dalje.

pgs_dario_vasilic_izborni_zakon__1_

Na konferenciji su govorili i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, grobničke općine otete 8. izbornoj jedinici, te Mladen Prenc iz Matulja. Obojica su izrazili žal i ogorčenje zbog takvog dijeljenja županije u dvije izborne jedinice. Interesi i prava građana „Riječkog prstena“, koji je, kao i Gorski kotar, priključen 7. izbornoj jedinici, neće i ne mogu biti ostvarena dok god ih zastupaju saborski zastupnici iz dijelova Hrvatske koji s njima nemaju nikakvih dodirnih točaka, zaključeno je na kraju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...