PGS: Neusvajanjem proračuna neki proračunski korisnici mogu ostati bez prijeko potrebnih sredstava

Autor: Marina Pauletić 06.12.2022

pgs-36589

Proračunu dio vijećnika pristupa vrlo neozbiljno, iako je riječ o jednom od najvažnijih financijskih dokumenata.

Rijeka - Primorsko goranski savez na jučerašnjoj je konferenciji za novinare komentirao skore sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke i Skupštine Primorsko-goranske županije na kojima će biti raspravljani i stavljeni na glasanje prijedlozi proračuna za sljedeću godinu.

Politički tajnik stranke Franjo Butorac uvodno je istaknuo kako su proračuni, dakako, najvažniji i vrlo ozbiljni godišnji financijski dokumenti kojima nerijetko dio vijećnika, međutim, pristupa vrlo neozbiljno pa odbijaju za njih glasati iz isto tako neozbiljnih razloga.

„Za oba proračuna organizirana je prethodno i javna rasprava, a znam da se za onaj županijski ama baš nitko nije javio s kakvom kritikom, prijedlogom, sugestijom… To je ta neodgovornost pojedinih vijećnika o kojoj pričam. Nema ih nigdje kada bi se trebali javiti, ali će, bez obzira na to, a prirori odbiti dati svoj glas proračunu što može biti vrlo opasno za neke proračunske korisnike. Neusvajanje proračuna može rezultirati novim izborima za Vijeće ili Skupštinu, što je manji problem, ali je veći da će neki proračunski korisnici ostati bez prijeko potrebnih sredstava za realizaciju svojih projekata ili za plaće radnicima“, rekao je Butorac zaključivši da „PGS sasvim sigurno nije apsolutno zadovoljan niti gradskim niti županijskim proračunom, ali, svjesni vlastite političke odgovornosti, uvijek pažljivu odvagnu štetu i korist u slučaju njegova neusvajanja“.

PGS-ova predsjednica riječkog Gradskog vijeća Ana Trošelj rekla je da se stranka, poslije niza sastanaka s gradonačelnikom Markom Filipovićem i njegovim suradnicima, uglavnom složila s predloženim prioritetnim projektima i njihovim financiranjem: ulaganje u vrtiće i škole, sport i čistoću grada, povećanje izdataka za pomoć najugroženijim skupinama građana, odnosno proračunskih sredstava za socijalne programe za više od milijun eura. „U ova krizna vremena i veliku inflaciju, držimo da je riječ o iznimno značajnoj mjeri“, rekla je Trošelj i podsjetila da je PGS uoči drugog izbornog kruga za gradonačelnika Grada Rijeke uvjetovao podršku Marku Filipoviću nizom programa, mjera i projekata što su ih Filipović i SDP Rijeke prihvatili.

„Već prošle godine neki od naših zahtjeva su usvojeni, poput sufinanciranja obrta za čuvanje predškolske djece, povećanje naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje skrbi o kućnim ljubimcima udomljenima iz skloništa, smanjenje gradskog prireza… Isto tako, neke od lani usuglašenih programskih točaka našla je svoje mjesto i u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu“, rekla je Trošelj, a konkretnije o tome progovorila je predsjednica riječkog PGS-a i gradska vijećnica Tea Mičić Badurina.

„Poslije razgovora s gradskom izvršnom vlasti, u prijedlog proračuna ušli su sljedeći projekti predloženi od Primorsko goranskog saveza: jednokratne potpore za samozaposlene majke i očeve po isteku korištenja porodiljnih naknada, projekt gradnje izletišta s pripadajućim sadržajima i opremom na Preluku, adaptacija boćališta na Grbcima te uređenje joga na Pećinama, nastavak projekta cjelovitog uređenja i energetske obnove SRC Zamet, II. faza sanacije igrališta u Šibenskoj ulici, II. faza uređenja Kazališnog parka, rekonstrukcija Skateparka na Krnjevu“.

„Uz to, Primorsko goranski savez“, rekla je Mičić Badurina, „podnijet će i dva amandmana na predloženi proračun: Osnivanje Centra za ranu intervenciju u Rijeci za potrebe djece s teškoćama u razvoju do sedme godine života, posebno s obzirom na rast broja djece bez sustavne podrške, te, kao drugi amandman, Potpore udrugama u sportu i tehničkoj kulturi, a s obzirom na značajan rast troškova prijevoza i natjecanja sportaša, a posebno u udrugama s najviše uključenih sportaša mlađih dobnih skupina“.

Počasni predsjednik Primorsko goranskog saveza i gradski vijećnik Nikola Ivaniš, pak, istaknuo je jedan od prihvaćenih zahtjeva stranke- Sportsko-rekreacijski centar „Zamet“.

„Nažalost, posljednjih 30-ak godina velik broj riječkih sportskih, uvjetno rečeno kvartovskih udruga naprosto je nestao, „Sušak“, „Belveder“…, a jedan od rijetkih koji je preživio i živi i danas upravo je Sportsko društvo „Zamet“ koje i dalje okuplja i educira nezanemariv broj djece i sportaša amatera s cijelog zapadnog dijela grada. Zametski centar, međutim, također je u problemima jer vrijeme naprosto čini svoje pa je zub vremena značajno nagrizao infrastrukturu, odnosno objekte. Upravo na zahtjev PGS-a obnova Sportsko-rekreacijskog centra „Zamet“ napokon je ušla u proračun, a odnosi se na tri segmenta: funkcionalnu obnovu, koja će povećati funkcionalnu površinu namijenjenu sportskim aktivnostima; digitalnu obnovu, koja će olakšati i optimizirati korištenje centra; te, dakako, izrazito važnu energetsku obnovu“, rekao je Ivaniš te dodao kako je projekt već apliciran na sredstva Europske unije, idejno je rješenje zgotovljeno, na samome je kraju i završetak izvedbenog projekta te su osigurana nužna sredstva lokalne samouprave za sudjelovanje u europskom financiranju.

Franjo Butorac završno je istaknuo da će u četvrtak biti nastavljena prekinuta sjednica Županijske skupštine. Sjednica je prekinuta kako bi bilo izbjegnuto „rušenje“ proračuna te sve posljedice koje bi potom uslijedile.

„Tako smo dobili malo prostora da eventualno izmirimo stajališta, interese, potrebe, želje… HDZ je tradicionalno suzdržan, Možemo, Unija Kvarnera i Akcija mladih uvjetovali su glasanje osnivanjem povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za propast projekta Mrtvaška pa se sada razgovara i pregovara kako bi ono bilo formirano i kojim konkretnim zadacima. Upravo je PGS i tražio jednu pauzu kako bismo pokušali iznjedriti neka kompromisna rješenja, jedno mirnije i tolerantnije okruženje uoči novog pokušaja izglasavanja proračuna. Mi se nadamo ozbiljnoj, argumentiranoj i neostrašćenoj raspravi te izglasavanju proračuna. U suprotnom nam ostaju dvije mogućnosti: ili će župan mijenjati Prijedlog proračuna, što on, čini se, nema namjeru ili u sljedećoj godini možemo očekivati raspisivanje prijevremenih izbora za Skupštinu Primorsko-goranske županije, a to bi značilo i blokadu dijela aktivnosti mnogih koji ovise o proračunskom novcu“, rekao je Butorac i zaključio da je „PGS tražio, i dobio, osiguranje inicijalnih sredstava za izgradnju zdravstvenog centra na Rujevici, te da će nastaviti inzistirati na hitnom pokretanju procedure izmjene županijsko prostorno-planske dokumentacije, njezino usklađivanje sa zakonskom regulativom, a sve kako bi bila ubrzana i olakšana gradnja solarnih elektrana i postavljanje solarnih panela“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...