PGŽ će subvencionirati županijski linijski prijevoz s 2,5 milijuna kuna, a najavljena je sjednica ŽS u Ravnoj Gori

Autor: Sandra Turkalj 19.09.2022

PGZ-Press-19-09-2022

Dvanaesta sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije bit će održana u četvrtak, 22. rujna 2022. godine i to po prvi put na području Gorskog kotara

Rijeka - Primorsko-goranska županija osigurala je 2,5 milijuna kuna za subvencioniranje usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika kako bi se olakšalo trenutno iznimno nepovoljno stanje u linijskom prijevozu, naveo je na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Petar Mamula.

Pojasnio je dalje kako proces implementacije novog sustava obavljanja prijevoza putem Ugovora o javnoj usluzi nije doveden do kraja te se ovim načinom pokušava pomoći ruralnim područjima, tj. Gorskom kotaru dok nadležno ministarstvo ne donese konačno rješenje.

Od ukupno raspoloživih sredstava, 1,7 milijuna kuna raspoređeno je Gradovima Čabar i Vrbovsko, te Općinama Brod Moravice, Fužine, Mrkopalj i Ravna Gora. Preostale četiri jedinice lokalne samouprave, koje u trenutku prve raspodjele sredstava nisu imale kompletnu dokumentaciju, a riječ je o gradu Delnice te Općinama Lokve, Skrad i Vinodolska, mogu se javiti na Javni poziv za prijavu projekta za drugu raspodjelu koji je otvoren je 29. rujna 2022. godine.

Dana je suglasnost ravnateljici Javne ustanove „Priroda“ za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za obnovu posjetiteljske infrastrukture u ZK „Kamačnik“ i „Vražji prolaz i Zeleni vir“. U sufinanciranju ukupnih troškova u vrijednosti od 283 tisuće kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 80 posto dok će se preostali dio troškova osigurati kroz proračun Primorsko-goranske županije i Javne ustanove Priroda.

Dožupan Mamula kazao je kako se štete prouzrokovane poplavama u Gorskom kotaru zbrajaju i uskoro će biti dostupne informacije, a nije proglašena elementarna nepogoda jer je riječ o bujičnoj poplavi. Istaknuto je i kako je župan Zlatko Komadina obišao poplavljena područja i iskazao spremnost Županije da pomogne pogođenim krajevima.

Dvanaesta sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije bit će održana u četvrtak, 22. rujna 2022. godine i to po prvi put na području Gorskog kotara, u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori, najavio je predsjednik ŽS Marko Boras Mandić.

Aktivnosti Županije u cilju poticanja razvoja Gorskog kotara u sklopu koje će se predstaviti sva dosadašnja, ali i buduća ulaganja u Gorski kotar, bit će prva točka sjednice. Pred članovima Skupštine naći će se i informacija o Master planu turističkog razvoja Gorskog kotara. Imenovanje novih članova Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru u PGŽ-u, bit će još jedna važna točka sjednice, najavio je predsjednik ŽS Boras Mandić.

U nastavku konferencije za novinare, član Savjeta mladih PGŽ Josip Tabula predstavio je program rada Savjeta koji se temelji na osam točaka, među kojima su, obrazovanje i informiranje mladih, aktiviranje lokalnih Savjeta mladih te suradnja s fakultetima i udrugama, a Programa rada naći će i se pred članovima Županijske skupštine na najavljenoj sjednici u četvrtak.

Uz pohvale na marljivom radu i angažmanu, resorna pročelnica Dragice Marač posebno je istaknula kako je trenutni saziv poseban i po tome što po prvi put Savjet mladih PGŽ na mjestu predsjednice i dopredsjednice ima ženu.

Pročelnik Goran Petrc informirao je o prijedlogu dodjele kapitalnih donacija udrugama nacionalnih manjina i vjerskim organizacijama. Dodijeljeno je devet kapitalnih donacija ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna, među kojima, 66 tisuća kuna Župi u Mrkoplju za popravak krova, 50 tisuća kuna Župi sv. Romualda za popravak zvonika i 59 tisuća kuna Srpskom kulturnom društvu, pododbor Brod Moravice za obnovu stolarije na staroj školi u Dokmanovićima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...