PHOTORI 2023: Dino Rekanović izlaže u Galeriji Principij

Autor: Nikola Cvjetović 11.09.2023

Dino_Rekamovic,_Mokri_kolodij__1_

Otvorenje izložbe je u utorak, 12. rujna u 19 sati i ostaje otvorena do 22. rujna.

Izložba Dina Rekanovića u Galeriji Principij dio je Riječkog festivala fotografije, PHOTORI 2023. Otvorenje izložbe je u utorak, 12. rujna u 19 sati i ostaje otvorena do 22. rujna. Radno vrijeme galerije je od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati i subotom od 10 do 13, a nedjeljom i praznikom ne radimo.

Autor Dino Rekanović će u srijedu 13. rujna od 17 d0 19 sati održati demonstraciju radionice mokrog kolodija, sudjelovanje je besplatno. Više o izložbi i autoru piše u nastavku.Chance Encounte

Ova izložba bavi se presjekom aktualnih projekata Dina Rekanovića. Posljednjih godina njegov fokus sve više prelazi s fotografije na pokretnu sliku. Dio ove izložbe vodi nas iza kulisa kratkog filma "I Will – Foreign Portrait", koji se nalazi trenutno u postprodukciji, a nastaje u uskoj suradnji s brazilskim plesačem i redateljem Will Lopesom iz Brasila. Film na vrlo poetski način istražuje teme identiteta, pokreta i integracije u društvu. Film doslovno prikazuje glavnoga glumca koristeći historijske fotografske procese poput mokrog kolodija.

U drugom dijelu izložbe prikazuju se portreti Butho plesača, koji nastaju kao dugotrajni projekt, većinom tehnikom mokrog kolodijuma.

Butoh ples je nastao kao kontrakretanje konvencionalnom plesu i postaje suvremeno kazalište otpora protiv modernog društva. Također je viđen kao kontrakretanje svemu što se tada smatralo "normalnim" (što nije daleko ni danas). Plesači nam također pokazuju da u nama nije samo ljepota. Ti portreti plesača pokreću neku vrstu refleksije u nama. Igra s osjećajem otuđenosti u društvu u kojem se nalazimo i koji vjerojatno s vremena na vrijeme muči svakoga od nas.

Osim toga, proces mokrog kolodijuma nudi mogućnost stvaranja jedinstvenih slika koje se ne mogu ponoviti. Svaka ploča razvija se ručno, a proces je vrlo osjetljiv na varijacije temperature, vlage i drugih okolišnih faktora, što znači da neće nikad postojati dvije iste slike. Ova jedinstvenost može se vidjeti kao odraz individualnosti ali istovremeno kao izražaj moći portreta kao takvog.

Biografija autora

Od početka 2000. godine Dino Rekanović radi na polju kulturnog i umjetničkog menedžmenta u Beču. Osnivač je i inicijator brojnih projekata, udruženja i umjetničkih inicijativa. Od 2016. godine osniva i vodi udruženje ZIGUTAMVE, udruženje za suvremenu fotografiju. Početkom 2018. godine preuzima koordinaciju i menedžment galerije Photon za Beč i zastupa je na internacionalnim sajmovima suvremene fotografije. Kao osnivaš i direktor od 2021. pokreće prvi analogni fotofestival u Austriji (od početka digitalne ere) pod imenom ROTLICHT, Festival for analog photography. Rotlicht se održava godišnje i dio je internacionalne mreže Analog Photography Festival Network (APFN).

Rekanovićev fokus usmjeren je na konceptualnu fotografiju, predstavljanju umjetnika koje galerija Photon zastupa, ali i kustoskom radu. Projekti su mu bili izloženi na više samostalnih i grupnih izložbi u Austriji, kao i u drugim zemljama.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...