Pitamo vas: Koji je riječki kvart najbolji za život?

Autor: Sanja Tumara 04.07.2022

wp-content/uploads/2020/07/rijeka-panorama-s-trsat.jpg

Rijeka je podijeljena na 34 mjesna odbora, ima više od 600 ulica, a nas sve manje. A koji je riječki kvart najbolji za život i koji su to uvjeti koje bi takav kvart morao ispunjavati, vječna su pitanja.

RIJEKA – Gradska četvrt ili kvart, naselje, područje, lokacija… U kojem god živjeli, obično ga na sva usta hvalimo. A koji je riječki kvart najbolji za život i koji su to uvjeti koje mora ispunjavati, vječna su pitanja. Stambeni, trgovački, zeleni, industrijski, u centru, u prigradu, s neboderima, s manjim kućama, napučen, s trgovačkim centrom… Rijeka je podijeljena na 34 mjesna odbora, što se, naravno, ne podudara uvijek s kvartom kako ga mi doživljavamo, i ima više od 600 ulica, a nas je sve manje.

Trsat je, možda najpoznatiji i najrazvikaniji kvart, a imao je i prvi muzej u Hrvatskoj, no Kozala je imala prvo komunalno groblje u Europi, Pećine su razvikane kao elitne, Belveder bi, prema nazivu, trebao biti najljepši, ako živite na području MO Sv. Nikola najvjerojatnije ćete reći da ste na Krnjevu, Podvežica je bila Donja Vežica, Kantrida je pravi kupališni hit, Škurinjska draga se hvali da su njihovi neboderi prvo što putnik opazi ako morskim putem stiže u Rijeku, Drenova je najveća (ako je mjeriti prema veličini mjesnog odbora), Krimeja najmanja, premda joj je Vojak vrlo blizu, a u kontekstu globalni događaja, posebno je zanimljivo to da je u današnjoj Krimeji živjelo mnogo moreplovaca koji su se obogatili prijevozom i transportom za vrijeme Krimskog rata 1855. godine, po čemu je dobila ime.

Od 1913. godine do danas Rijeka je prošla Austro-Ugarsku, Slobodnu Državu Rijeka, Kraljevinu Italiju, Treći Reich (Njemačku), SFR Jugoslaviju, Republiku Hrvatsku, a život je, lijep ili manje lijep, u kvartovima tekao lakše ili teže. Znamo da je, kako svaki pravi navijač kaže, „Rijeka iznad svih“, ali koji je kvart po vama „iznad svih“ i zbog čega?

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...