Počela s radom nova digitalna RTG snimaonica u Sušačkoj poliklinici

Autor: Marina Pauletić 17.05.2024

Tim_Klinickog_zavoda_s_ravnateljem_u_novoj_snimaonici Tim Kliničkog zavoda s ravnateljem u novoj snimaonici

Snimaonica je dio velikog projekta osuvremenjivanja radiološke opreme KBC-a Rijeka.

Rijeka - Na izrazito frekventnoj Poliklinici lokaliteta Sušak riječkog KBC-a ovog je tjedna počela s radom nova digitalna radiografska snimaonica čime je Klinički zavod za radiologiju KBC-a Rijeka postao bogatiji za još jedan moderan medicinski uređaj. Ovo će se snažno reflektirati na kvalitetu dijagnostičkih usluga za brojne pacijente, a istodobno će osigurati suvremene uvjete rada osoblju Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Novouređeni prostori u kojima se smjestila nova digitalna radiografska snimaonica predstavlja jedno od najpropulzivnijih polikliničkih radilišta s velikom fluktuacijom pacijenata kojima je potrebna dijagnostička pretraga. Sama investicija u osuvremenjivanje ove dijagnostičke opreme vrijedna je 180.750 eura i ogledni je primjer sveobuhvatnog zanavljanja na spomenutom Kliničkom zavodu koji se posljednjih godina provodi planski, prema potrebama bolesnika. Tako su od srpnja 2020. do konca 2024. godine ulaganja u novu opremu na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju dosegla ukupno 6.192.642 eura. Od navedenog iznosa je do sada realizirana oprema u vrijednosti 2.211.292 eura dok je tijekom preostalih mjeseci 2024. u postupku isporuka preostale ugovorene oprema vrijednosti 3.981.350 eura.

Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ratko Salamon, dr. med. je komentirajući ovaj vrijedan iskorak KBC-a Rijeka rekao kako je on na tragu ostvarivanja strategije „pacijent u središtu“. Kliničkom bolničkom centru Rijeka kao tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi na širem geografskom području gravitira oko 600.000 građana s potrebom za najkompleksnijim dijagnostičkim i terapijskim postupcima zbog čega je iznimno važno osigurati najviše standarde usklađene sa suvremenom međunarodnom praksom.

„Od srpnja 2020. godine smo samo na Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju nabavili niz uređaja potrebnih za održavanje optimalnog standarda, kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite. Na popisu su tako: mobilni digitalni RTG uređaj Special Covid 19 edition za Odjel za dječju i muskuloskeletnu radiologiju, zatim RTG digitalna radiološka snimaonica na Odjelu za intervencijsku, kadiovaskularnu i neuroradiologiju, dva ultrazvučna aparata od kojih je jedan na spomenutom Odjelu za intervencijsku, kardiovaskularnu i neuroradiologiju a drugi za potrebe Odjela za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke. Tu je još jedan napredni mobilni RTG uređaj, zatim i radiološki angiološki uređaj s CBCT-om čiju je implementaciju pratilo i uređenje prostora. I novi bolnički kompleks koji je nedavno počeo s radom dobio je također novu RTG snimaonicu. Sada dovršen projekt obnove prostora i ugradnje nove digitalne radiografske snimaonice na Poliklinici lokaliteta Sušak, vrijedan 180.750 eura otvara sljedeću etapu zanavljanja radiološke opreme po radilištima KBC-a koja će se provesti do konca godine. To podrazumijeva još i nabavku niza ugovorenih uređaja čija je isporuka u tijeku: ultrazvučnog uređaja za automatski ultrazvuk dojke - ABUS, RTG dijaskopsku salu, CT i MR uređaj“, sumirao je predsjednik UV dr. Salamon sva ulaganja u novu opremu za radiološke potrebe i dodao: „Zaokružujemo impresivan popis ključne dijagnostičke opreme koja otvara novu stranicu u ukupnoj kvaliteti i opsegu slikovnih dijagnostičkih metoda KBC-a Rijeka.“

Poliklinička djelatnost tj. specijalističko-konzilijarna služba KBC-a Rijeka iznimno je važna organizacijska sastavnica KBC-a Rijeka, a njen značaj posebno dolazi do izražaja za mnogobrojne korisnike naših usluga. O tome govori podatak da je samo prošle, 2023. godine na Poliklinici Sušak kroz specijalističke ambulante i dnevne bolnice obrađeno preko 652.000 slučajeva, pa je investicija u najmoderniji sustav digitalne radiološke snimaonice smještene neposredno uz specijalističke ambulante neupitno veliki iskorak za svakodnevni rad. Ova nova oprema koja je nužna u brojnim specijalističkim granama koje djeluju na sušačkoj Poliklinici značajno će olakšati rad, ubrzati obradu naših bolesnika i podići razinu kvalitete pružene usluge obzirom na vrhunske performanse novog uređaja. Ukupna ulaganja koja smo od srpnja 2020., pa zaključno s planiranim isporukama koje će se realizirati do konca ove godine proveli uz snažnu podršku našeg osnivača, Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Berošem i uz potporu Vlade Republike Hrvatske bez dvojbe su transformirale ključne dijagnostičke resurse našeg Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju i podigle temeljene uvjete rada na razinu europskih standarda izvrsnosti. Ne smijemo zaboraviti da navodimo samo opremu u sklopu navedenog Kliničkog zavoda, a da je brojna moderna dijagnostička, ali i terapijske oprema koja svojom materijalnom vrijednošću i uporabnim značajem ulazi u kategoriju kapitalne nabavljena u KBC-u Rijeka i za druge organizacijske jedinice poput Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu, Klinike za internu medicinu, Klinike za bolesti srca i krvnih žila, te druge. Opremanje kapitalne opreme Klinike za tumore iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti u velikom je zamahu o čemu su nedavno izvještavali brojni mediji“, istakao je ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.

„Novonabavljeni digitalni dijagnostički radiografski uređaj na lokalitetu Sušak spada u najsuvremenije tipove uređaja za rendgensko snimanje, uglavnom koštanog, sustava pluća i trbuha. Značajna karakteristika i prednost digitalnih radiografskih uređaja u odnosu na klasične je u slici koja nastaje odmah nakon snimanja, radi se o sekundama zakašnjenja, i mogućnošću da se ta snimka očita s bilo kojeg radiološkog radilišta, čak i s drugog bolničkog lokaliteta ili druge udaljene lokacije, što daje veliku fleksibilnost u brzoj obradi bolesnika. U bolnici će se ovaj novi uređaj smješten na Poliklinici Sušak koristiti ne samo u jutarnjoj već i u poslijepodnevnoj smjeni. Snimaonica je softverski, odnosno računalno povezana u sustav slikovne arhive što u praksi znači da slika koja nastane na samom uređaju je odmah dostupna svim korisnicima tj. drugim liječnicima specijalistima i prije negoli se napiše radiološki nalaz, a to izrazito ubrzava proces obrade bolesnika i omogućava veći protok dijagnostičkih postupaka“, objašnjava predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Damir Miletić, dr. med.

„Nabavkom novog digitalnog uređaja za klasično RTG snimanje u prostoru poliklinike Sušak pacijentima naših polikliničkih ambulanti omogućavamo objedinjenu dijagnostičko-terapijsku uslugu i skraćujemo vrijeme obrade. Ovaj uređaj će također biti u funkciji snimanja pacijenata koji su upućeni od strane specijalista obiteljske medicine, za što smo osigurali termine u popodnevnim satima. Radi ogromnog broja dnevno upućenih pacijenata čiji broj se kreće od 100 do 140 u jutarnjoj smjeni (preko 200 ekspozicija tj. snimaka), odnosno do 180 pacijenata (više od 280 ekspozicija) u dvije smjene, možemo reći da je ovaj uređaj "žila kucavica" klasične radiografije na lokalitetu Sušak, a usudila bih se reći čak i cijelog KBC-a Rijeka.

Zamjenom starog, dotrajalog uređaja i nabavkom ovog uređaja obrada polikliničkih pacijenata će zasigurno biti dovedena na višu razinu, što nas koji radimo čini zadovoljnijima, dok pacijenti dobivaju kvalitetniju, funkcionalniju i bržu obradu“ – komentirala je Pamela Maras, bacc.radiol.techn. glavna radiološka tehnologinja Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...