Počinju upisi u 43. generaciju škole glume RiTeatra

Autor: Ana Šumanović 11.01.2023

pexels-gluma-skola_glume-pozornica-kazaliste

RiTeatar održava upise 15., 22. I 29. siječnja u 17 sati, a škola traje 4 mjeseca.

Rijeka - Ovog siječnja svake nedjelje svi zainteresirani stariji od 17 godine imaju priliku okušati se u glumi. RiTeatar održava upise 15., 22. I 29. siječnja u 17 sati, a škola traje 4 mjeseca. Ovaj projekt je rezultat višegodišnjeg rada teatra s mladim ljudima, te približavanje kazališne umjetnosti kao takve širim masama.
U Primorsko–goranskoj županiji djeluje tek nekoliko profesionalnih i nekoliko amaterskih kazališta, koja tek povremeno daju predstave.

Ideja ovakvog projekta je, osim što će neki od polaznika možda završiti na profesionalnim kazališnim daskama, da se stvori ljubav prema teatru te pozitivan pristup prema njemu, a u “najgorem” slučaju da se stvori buduća kazališna publika. Ova škola pomaže pri bilo kojem poslu koji zahtjeva komunikaciju, odnos sa ljudima, jer vježbe koje se rade su bazirane na razbijanju treme, komunikaciji, improvizaciji, odnosu sa partnerom, te spoznaji samoga sebe.

Budući da škola glume traje 4 mjeseca, te polaznici škole nakon završetka prikažu u jednoj 'pokaznoj' predstavi što su naučili, cilj je da ih se zadrži na okupu, odnosno da nakon te prve škole glume mladi imaju gdje nastaviti svoj kreativni rad. Primjer je “Scenski laboratorij mladih” gdje se njima daje mogućnosti da sami pišu tekstove, režiraju i glume, naravno uz stručnu pomoć nekog profesionalnog kazališnog pedagoga.

Škola glume sastoji se u modernom, nekonvencionalnom pristupu teatru, gdje se polaznici škole u nekoj vrsti “vikend radionica” upoznaju sa kazališnim zanatom.

Temeljeno na improvizaciji, i raznim kazališnim metodama Stanislavskog, P. Brooke-a, Boala, polaznici igrajući razne likove, rješavaju situacije iz svakodnevnog života, te na isti kazališni problem razmatraju kroz oči umjetnika koji će voditi radionicu (redatelji, glumci, scenografi, koreografi i drugi) i kroz vlastite oči, a sve to uz koordinaciju voditelja škole glume Bojana Lakoša.
Nakon završene škole glume, polaznici imaju mogućnost nastavka rada u Scenskom laboratoriju mladih, pod vodstvom Marka Dorčića, te oni talentiraniji i uporniji u predstavama profesionalnog ansambla Ri Teatra.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...