[FOTO] Polaganjem vijenaca i prigodnim programom obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Autor: Marina Pauletić 04.08.2023

mimohod_oluja_2023_rijeka_polaganje_vijenaca__1_-91670

Program obilježavanja radi loših vremenskih prilika prebačen je u prostor Export drva.

Rijeka - Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Rijeke predvođena zamjenicom gradonačelnika Sandrom Krpan položila je vijence na groblju Drenova i Mostu hrvatskih branitelja.

Vijenci su položeni u Aleji branitelja i na središnjem križu na Centralnom gradskom groblju Drenova kao i na Mostu branitelja, a polaganjem vijenaca počast poginulim braniteljima iskazali su i delegacija Primorsko-goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom kao i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Također, vijenci su položeni i na Spomenik poginulim braniteljima na groblju Trsat.

mimohod_oluja_2023_rijeka_polaganje_vijenaca__13_

Program obilježavanja, u organizaciji Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, zbog loših vremenskih uvjeta, umjesto na Mostu branitelja održan je u prostoru Exportdrva gdje su se okupljenima u ime Grada Rijeke obratili zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, župan Zlatko Komadina i Sanja Jurjako ispred Ministarstva branitelja.

U svojem je govoru zamjenica Krpan zahvalila svim braniteljima, vojnicima i njihovim obiteljima što su na svojim leđima iznijeli najveći teret pobjede u Domovinskom ratu dodavši kako je njihova ljubav prema domovini omogućila da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

mimohod_oluja_2023_rijeka_polaganje_vijenaca__15_

„Našu zahvalnost i poštovanje prema svima vama, najbolje ćemo pokazati tako da o Domovinskom ratu progovaramo, u obitelji, vrtićima, školama i medijima. Istinu o Domovinskom ratu i slobodi dužni smo prenijeti našoj djeci i unucima. Oni koji danas sjede u školskim klupama ne mogu se sjećati ratnih devedesetih godina, ali moraju znati koliko je za njihov život važno da danas rastu u miru i slobodi, u svojoj zemlji, u našoj Rijeci. To ste im Vi, hrvatski branitelji, omogućili, posebice oni koji su za te vrijednosti dali svoj život. Danas je, važnije nego ikada, isticati vrijednosti slobode, baštiniti ljubav prema svome i svojem, a poštovati tuđe. Zapamtimo, naša sloboda prestaje, onda kada započne ugrožavati tuđu slobodu. Tim ste se vrijednostima vodili 90-ih, te vrijednosti živite i danas, a upravo te vrijednosti mi u Gradu Rijeci, nastojimo očuvati. Naša je uloga, učiniti sve što možemo, kako bismo odali počast svemu onome što ste učinili za Rijeku i Hrvatsku, naša je obveza, pružiti Vam dostojne uvjete života i rada i na tome, zaista vrijedno radimo. Zauvijek čuvati vrijednosti slobode, mira i tolerancije, da se tako nešto, više nikada ne ponovi, kako Vaša žrtva, ne bi bila uzaludna, naša je, zajednička obveza, dužnost, ali i velika želja. Rijeka, za ove vrijednosti živi, Rijeka se za te vrijednosti borila 40-ih, baš kao što se borila 90-ih“, istaknula je Krpan.

mimohod_oluja_2023_rijeka_polaganje_vijenaca__6_

Župan Komadina istaknuo je kako je Vojno-redarstvena akcija „Oluja“ obilježila kraj Domovinskog rata i stvorila preduvjete za mirnu reintegraciju istočne Slavonije i mogućnost slobodnog života u svojoj domovini. „Na svima nama je da damo svoj doprinos onome za što su poginuli naši bližnji, da stvorimo zemlju u kojoj je ugodno živjeti i iz koje naša djeca ne odlaze, da se trudimo ostvariti sve ono o čemu su sanjali hrvatski branitelji“, rekao je župan Komadina.

U sklopu programa održan je i svečani mimohod postrojbi koje su sa Trga 128. brigade HV-a preko Korza stigne do Mosta hrvatskih branitelja, a i pročitana su imena i prezimena poginulih hrvatskih branitelja u VRO „Oluja“ kao i imena i prezimena branitelja s područja Primorsko-goranske županije, poginulih u Domovinskom ratu.

pocket icon

Polaganjem vijenaca i prigodnim programom obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Više sa portala torpedo.media ...