Polaganjem vijenaca u Rijeci te proslavom na Tuhobiću obilježava se 22. lipnja, Dan antifašističke borbe

Autor: Marina Pauletić 22.06.2024

vijenci_dan_antifasizma-24710

Podsjećamo, 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica osnovan je Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj već i u ovom djelu Europe.

Rijeka - Vijence su položili delegacija Grada Rijeke predvođena gradonačelnikom Markom Filipovićem i predsjednicom Gradskog vijeća Anom Trošelj, delegacija Primorsko-goranske županije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka koje djeluju u Rijeci.

vijenci_dan_antifasizma-74908

Delegacija Primorsko-goranske županije predvođena potpredsjednikom Županijske skupštine Željkom Lambašom također je položila vijenac na Spomenik oslobođenja na Delti.

Čestitavši Dan antifašističke borbe, potpredsjednik Lambaša rekao je kako je iznimno važno obilježavanje današnjeg dana. „Ovim putem pozivam sve generacije, i mlade i stare, da se sjete svih ljudi koji su sudjelovali u narodnooslobodilačkoj borbi, koji su u konačnici dali svoje živote za neovisnost Hrvatske“, rekao je Lambaša.

vijenci_dan_antifasizma-50684

U 11 sati, započet će središnji dio proslave na Tuhobiću na kojoj će se, među ostalima, okupljenima obratiti i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Podsjećamo, 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica osnovan je Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj već i u ovom djelu Europe.

Obilježavanje Dana antifašističke organiziraju Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke i Grada Bakra uz potporu Grada Rijeke, Grada Bakra i PGŽ.

tuhobic_dan_antifasizma-53816

Uoči Dana antifašističke borbe, sinoć je u ljetnom Art kinu održana je premijera dokumentarnog filma “Šume, šume” redateljice Renate Poljak. Film “Šume, šume” spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima partizanki koje su svoju ranu mladost posvetile borbi za slobodu. Riječka premijera filma održana je u suradnji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke s Art kinom.

tuhobic_dan_antifasizma-96481
tuhobic_dan_antifasizma-87603
tuhobic_dan_antifasizma
tuhobic_dan_antifasizma-05928
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...