Krimejski umirovljenici educirali se o opasnostima imovinskog kriminaliteta

Autor: Marina Pauletić 11.03.2023

wp-content/uploads/2021/09/umirovljenici.jpgFoto: ilustracija

Kroz primjere iz policijske prakse upoznati s pojavnim oblicima kaznenih djela imovinskog kriminaliteta poput drskih krađa...

Rijeka - Prema policijskim statističkim pokazateljima osobe starije životne dobi vrlo su često žrtve kaznenih djela i u puno slučajeva iskorištava se njihova dob, dobronamjernost, neupućenost ili nepažnja.

Upravo zbog toga u Klubu umirovljenika Krimeja u četvrtak, 9. ožujka održana je edukacija na temu „Osobe zrelije životne dobi kao žrtve kaznenih djela“, s ciljem osvještavanja građana na opasnosti koje im prijete na ulici i na njihovom kućnom pragu od počinitelja kaznenih djela imovinskog kriminaliteta.

Edukaciju, kojoj je prisustvovalo dvadesetak umirovljenika uvodno je započela voditeljica Kluba, Dinka Blažić, a održala ju je Ingrid Mavrić, policijska službenica koja radi na poslovima prevencije u Uredu načelnika Policijske uprave primorsko-goranske.

Sudionici su kroz primjere iz policijske prakse upoznati s pojavnim oblicima kaznenih djela imovinskog kriminaliteta poput drskih krađa, prijevara na kućnom pragu ili uličnih prijevara te posebno upozoreni na način počinjenja ovakvih kaznenih djela, odnosno modus operandi počinitelja. Na kraju, umirovljenici su savjetovani o preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti kako bi se osnažili kao potencijalne žrtve kaznenih djela.

Tijekom edukacije, a posebno po završetku, prisutni su postavljali brojna pitanja i navodili primjeri iz vlastitog iskustva, što je ukazivalo na interes koji je ova tema izazvala. Nakon duže i sadržajne rasprave, umirovljenicima su podijeljeni tematski povezani promidžbeni materijali.

Ovakav način prevencije namijenjen za građane zrelije životne dobi, organizirat će se tijekom cijele godine i u drugim dijelovima, ove Policijske uprave odnosno Primorsko-goranske županije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...