Položeni vijenci povodom Dana oslobođenja Trsata i Sušaka od fašizma

Autor: Marina Pauletić 21.04.2023

antifasizam-71628

Vijenci su položeni i na spomen obilježja na Podvežici, Trsatu, Vojaku, Krimeji i Pećinama.

Rijeka - Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i privremeni pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Marijan Vundać položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježju na Stubama trinaestorice strijeljanih na Piramidi povodom obljetnica oslobođenja Trsata i cijelog Sušaka od fašizma.

Polaganju vijenaca prisustvovali su i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije kao i predstavnici Vijeća Mjesnog odbora Pećine, koji su također položili vijence.

antifasizam

U znak odmazde za dvojicu ubijenih policijskih agenata, njemački okupatori su 10. ožujka 1945. na stubama koje povezuju današnje ulice Janka Polić Kamova i Šetalište Trinaeste divizije strijeljali trinaestoro primorskih antifašista.

Na mjestu strijeljanja 1983. godine postavljena je granitna spomen ploča, a kasnije je iznad stubišta postavljen i spomenik u obliku 13 nepravilno raspoređenih željeznih crvenih cijevi, autora Zvonimira Pliskovca. Na spomen ploči uklesana su imena trinaestorice strijeljanih: Antun Baffo, Rudolf Džodan, Miro Kancijanić, Josip Lovrić, Josip Perhat, Antun Pičuljan, Antun Polonijo, Antun Sergo, Dušan Svaglinac, Antun Šarar, Rudolf Tomšić, Ottavio Valić i Alfred Zustović.

antifasizam-16785

Podsjetimo, ujutro, 21. travnja 1945. godine, 5. brigada i borci 26. divizije NOV, krenuli su u opći napad s Trsata, Vežice i Martinšćice. Nakon teških i žestokih uličnih borbi, oko 14 sati izbijaju na Rječinu, oslobodivši Sušak.

U sklopu programa obilježavanja oslobođenja Trsata i Sušaka od fašizma, osim na spomen obilježju na Stubama trinaestorice strijeljanih na Piramidi, vijenci su položeni i na spomen obilježja na Podvežici, Trsatu, Vojaku, Krimeji i Pećinama.

antifasizam-32879
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...