Porečkim poduzetnicima omogućeno korištenje riječkog Proizvodnog parka Torpedo

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 04.05.2022

Poreckim-poduzetnicima-omoguceno-koristenje-rijeckog-Proizvodnog-parka-Torpedo-2

Rijeka - Gradovi Rijeka i Poreč, RRA Porin i Poduzetnički inkubator Poreč potpisali su sporazum kojim je porečkim poduzetnicima omogućeno korištenje usluga Riječkog Proizvodnog parka Torpedo.

Zahvaljujući ovom sporazumu, Riječka razvojna agencija Porin, u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom Poreč, omogućit će poduzetnicima Poreča korištenje usluga najsuvremenije industrijske opreme aditivnih tehnologija Proizvodnog parka Torpedo. Sporazum su potpisali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić te Morena Mičetić Fabić, direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Grada Poreča. Potpisivanju je prisustvovala i pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić.

Zaželjevši predstavnicima Grada Poreča dobrodošlicu u Rijeci, gradonačelnik Rijeke Filipović izrazio je nadu da će što više porečkih poduzetnika iskoristiti pruženu mogućnost.

„Ovo je dobra sinergija između dva grada i nadam se da se ta suradnja može proširiti i na neke druge gradove i općine u Istri, koji bi na sličan način mogli koristiti poduzetničku infrastrukturi koja je na raspolaganju u Rijeci“, kazao je gradonačelnik Filipović, izrazivši uvjerenje kako će ova inicijativa uroditi i većom zajedničkom suradnjom poduzetnika Rijeke i Poreča.

Poreckim-poduzetnicima-omoguceno-koristenje-rijeckog-Proizvodnog-parka-Torpedo-3

Podrška razvoju poduzetništva u Poreču, ali i u Rijeci

Proizvodni park Torpedo opremljen je kroz EU projekt, uz pomoć EU sredstava komunalno je opremljena Poduzetnička zona Bodulovo, a upravo su započeli i radovi na EU projektu uređenja Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana, koji se odvijaju planiranom dinamikom.

„Veseli smo što smo u ovom mandatu stavili poduzetništvo u fokus i što ćemo vrlo brzo ćemo staviti u funkciju i Poduzetničku zonu Bodulovo. Veseli me veliki iskaz interesa poduzetnika za ulazak u Zonu, a ne sumnjam da će interes biti dobar i na skorom natječaju za kupnju devet parcela“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Porečki gradonačelnik Peršurić zahvalio se Gradu Rijeci i RRA Porin na suradnji, izrazivši uvjerenje da je ovo tek početak veće suradnje na dobrobit poduzetništva obaju gradova.

„Poreč je, osim po turizmu, poznat i po poduzetništvu – po broju poduzetnika i po neto dobiti po poduzetniku u samom smo vrhu RH, a svaki šesti stanovnik Istre radi upravo u Poreču. Posebnu pozornost posvećujemo upravo obrtništvu i poduzetništvu, smatrajući ga izuzetno bitnim kotačićem u razvoju našega grada. Grad Rijeka ima bogato iskustvo, značajnu poduzetničku infrastrukturu te modernu tehnologiju i bio je logičan slijed da uspostavimo suradnju. Vjerujem da će poduzetnici s područja našeg grada prepoznati i iskoristiti ovu priliku“, kazao je gradonačelnik Poreča Peršurić.

Poreckim-poduzetnicima-omoguceno-koristenje-rijeckog-Proizvodnog-parka-Torpedo-3

Porečkim poduzetnicima vaučeri za usluge riječkog Proizvodnog parka Torpedo

Riječka razvojna agencija PORIN upravlja Proizvodnim parkom Torpedo koji je opremljen najsuvremenijom industrijskom opremom te poduzetnicima omogućava pružanje niza usluga iz domene 3D modeliranja, 3D skeniranja i 3D printanja iz različitih materijala. RRA Porin potporna je institucija koja poduzetnicima pruža sustavnu podršku u vidu edukacija, savjetovanja te pomoći u pronalasku financijskih sredstava za razvoj poslovanja.

„Obrtnici i poduzetnici Poreča imat će zajedničku potporu u razvoju poduzetništva kroz vaučere, kojima će oni moći raditi male serije, prototipove proizvoda. Također, mogu koristiti naše inženjere koji će 3D modelirati njihove ideje i od toga napraviti finalne proizvode. Osim 3D skenera, imamo i 3D printere. To su sve industrijski printeri, s kojima printamo od metala, pijeska i polimera. Skenirati možemo od vlasi kose do pročelja zgrade i isto to isprintati u različitim materijalima. Printeri za pijesak se najčešće koriste za alatničarstvo, za izradu kalupa, dok su printeri za metal namijenjeni za naprednu metalsku industriju“, kazao je direktor RRA Porin Zorić, dodavši kako će se porečkim poduzetnicima pružati i usluge internacionalizacije poslovanja te pomoć pri pripremi EU projekata.

Usluge koje će moći koristiti porečki poduzetnici uskoro će biti prezentirani na panelu u Poreču.

Poduzetnički inkubator Poreč je potporna poduzetnička institucija čiji je osnivač Grad Poreč-Parenzo, a koja predstavlja važnog dionika razvoja poduzetništva na području Poreča i okolice te poduzetnicima nudi subvencionirani poslovni prostor, promociju, edukaciju i umrežavanje.
„Grad Poreč i Poduzetnički inkubator Poreč nastoje biti istinski partner obrtnicima i poduzetnicima i svake godine nastojimo uvoditi neke nove mjere kako bismo ih podržali. Vrlo smo zadovoljni što smo dogovorili partnerstvo s Gradom Rijekom i Porinom upravo zbog toga što imaju najmoderniju tehnologiju koju na ovaj način naši poduzetnici mogu koristiti. To su usluge 3D printanja, skeniranja i modeliranja, ali i neke druge usluge, kao što su pomoć pri internacionalizaciji poslovanja i pri pripremi EU projekta te vjerujem da će naši poduzetnici prepoznati svoj interes“, kazala je direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč Mičetić Fabić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...