Potpisan Ugovor o sufinanciranju zemljanih radova na lokaciji Zdravstveni centar Rujevica – Zapad

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 21.12.2022

Potpisivanje-ugovora-za-pocetak-zemljanih-radova-Zdravstveni-centar-Rujevica-Zapad-1-1200x800

Na lokaciji Rujevica planira se izgradnja helidroma i objekta za potrebe Hrvatske gorske službe spašavanja i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko- goranske županije.

Rijeka - U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Rijeka Marko Andrić potpisali su ugovor o sufinanciranju zemljanih radova na lokaciji Zdravstveni centar Rujevica – Zapad.

Projekt se provodi kroz više faza, od čega prva faza obuhvaća izvođenje zemljanih radova. Projekt izgradnje Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad usmjeren je na objedinjavanje resursa i djelovanje interventnih službi na području Primorsko goranske županije. Na lokaciji Rujevica planira se izgradnja helidroma i objekta za potrebe Hrvatske gorske službe spašavanja i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko- goranske županije. Izgradnja helidroma će olakšati organizaciju Hitne helikopterske medicinske pomoći, a ona čini neophodnu nadogradnju hitne medicine za građane i turiste.

Župan Komadina izrazio je zadovoljstvo što započinju radovi na jednom velikom projektu.

„Na ovom projektu pokazalo se veliko zajedništvo Grada i Županije. Odlučili smo podići razinu kvalitete zdravstvene usluge i usluge traganja i spašavanja. Sporazum s HGSS-om vrijedan je tri milijuna kuna, a u Proračunu PGŽ-a za iduću godinu osigurano je dodatnih 10 milijuna kuna za nastavak projekta. Dogodine će biti gotovi i glavni projekti samih objekata tako da će naše žurne službe imati primjerenu lokaciju i uvjete za rad. U Rijeci ćemo imati novi, moderni heliodrom i nadamo se da ćemo s državom riješiti sustav helikopterske hitne službe koja je potrebna građanima, ali i tijekom turističke sezone“, poručio je župan Komadina.

Potpisivanje-ugovora-za-pocetak-zemljanih-radova-Zdravstveni-centar-Rujevica-Zapad-2

Za zemljane radove i troškove stručnog nadzora, u Proračunu za 2022. godinu PGŽ je osigurala 3.000.000,00 kuna. HGSS, Stanica Rijeka je proveo postupak javne nabave radova, a kao najpovoljniji ponuditelj odabran je GP Krk. Radovi na početku iskopa će započeti u siječnju 2023. godinu, istaknuo je Marko Andrić, pročelnik HGSS Stanice Rijeka izrazivši zadovoljstvo početkom realizacije projekta.

Izgradnja je planirana na području Rujevice, na čestici površine 13.784 m2. Područje ima povoljne meteorološke uvjete, a po svom geografskom položaju radi blizine zaobilaznice i čvora Rujevica, dobro je povezano s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i drugim dijelovima grada. Također, ova lokacija ima mogućnost pokrivanja otoka, Istre, Gorskog kotara i područja Sjevernog Velebita. Glavni ulaz i izlaz se nalaze na nerazvrstanoj lokalnoj cesti kojom upravlja Grad Rijeka, dok će interventni ulaz/izlaz na izlaznu rampu riječke zaobilaznice omogućiti najkraći put interventnim vozilima. S obzirom na to da je građevinska čestica u vlasništvu Grada Rijeke, HGSS je s Gradom Rijeka sklopio ugovor o pravu građenja bez naknade.

„Svjedočimo sinergiji Grada i Županije“, ustvrdio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, zahvalivši se Županiji što se uključila u financiranje projekta. Dodao je kako smatra da je ovo tek prvi korak u suradnji, izrazivši nadu kako će uslijediti i realizacija projekta Rujevica – Istok, čime bi se dodatno unaprijedila razina zdravstvene zaštite i infrastrukture u gradu i županiji.

„Od Rujevice planiramo napraviti sekundarno gradsko središte, a osim stambenih objekata bitni su i drugi sadržaji. Zdravstvena infrastruktura je prva među njima“, zaključio je zamjenik Palčevski.

Potpisivanje-ugovora-za-pocetak-zemljanih-radova-Zdravstveni-centar-Rujevica-Zapad-3

U narednom razdoblju analizirat će se modeli financiranja s ciljem utvrđivanja financijski najučinkovitijeg modela. S obzirom na to da je Hitna helikopterska medicinska služba (HEMS) uvrštena u Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021. – 2027. godine, izvidjet će se i mogućnost povlačenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ-a Ljudevit Krpan, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajčić i Silvia Hunjadi Korošec, voditeljica pododsjeka za ekonomske poslove i projekte.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...