Povodom obilježavanja Dana svetog Vida i Dana Grada Rijeke održan tradicionalni prijem za esule

Autor: Marina Pauletić 13.06.2024

prijem_esuli_grad_rijeka Foto: ilustracija

Gradonačelnik Filipović je izrazio zadovoljstvo nastavkom dugogodišnjih druženja, održavajući tradiciju dobrih odnosa i uzajamnog poštovanja, kvalitetne suradnje i međusobnog dijaloga.

Rijeka - U povodu obilježavanja Dana grada Rijeke i Dana sv. Vida u Salonu Grada Rijeke održan je tradicionalni prijem za predstavnike esula s kojima se susreo riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Prijemu su prisustvovali generalni tajnik Društva za povijesna istraživanja Rijeke Marino Micich, predsjednik Udruge riječkih Talijana u svijetu Franco Papetti, zamjenik predsjednika Andor Brakus, tajnik Udruge Adriano Scabardi i Rosana Turcinovich, olimpijac Abdon Pamich, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, predsjednica Zajednice Talijana Melita Sciucca te predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva.

Poželjevši dobrodošlicu u Rijeku, gradonačelnik Filipović je izrazio zadovoljstvo nastavkom dugogodišnjih druženja, održavajući tradiciju dobrih odnosa i uzajamnog poštovanja, kvalitetne suradnje i međusobnog dijaloga. Ujedno je izradio nadu da će se na razvoju zajedničkih kulturnih inicijativa koje promiču poštivanje manjina, jezika i kulture nastaviti surađivati i u budućnosti.

„Moj cilj je jasan – Rijeka mora ostati otvorena, tolerantna i svoja. Ne sumnjam u to da vas čini radosnima svaki dolazak u naš grad, vjerujem da ste zadovoljni onime što vidite i nadam se da ćete kao i do sada, svojim programima i projektima doprinijeti dodatnoj valorizaciji, ali i razvoju našega grada“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako je od posljednjeg obilježavanja Dana sv. Vida u Rijeci u tijeku veliki investicijski ciklus.

Podsjetio je kako Grad Rijeka njeguje izvrsne odnose s talijanskom nacionalnom manjinom u Rijeci, posebno spomenuvši nedavno potpisan ugovor za izvođača radova na budućem talijanskom vrtiću u Rijeci, koji će nositi ime Fiume, kao i potporu Grada Festivalu Canzonette fiumane. Kao sastavni dio bogatog programa obilježavanja Dana grada Rijeke, festival predstavlja glazbenu promociju riječke/fiumanske tradicije i kulture, a održava se s ciljem da se fiumanski dijalekt na kojem se pjesme izvode, kao i istro-veneto, prizna kao nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge riječkih Talijana u svijetu Franco Papetti zahvalio se gradonačelniku na dobrodošlici i prijemu, naglasivši kako organizacijom raznih skupova, kongresa i predavanja diljem svijeta nastoje doprinijeti očuvanju povijesnih i kulturnih vrijednosti Rijeke.

Tako već idućeg tjedna u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu Udruga riječkih Talijana u svijetu i Zajednica Talijana Rijeka predstavljaju fijumanske autore poznate u Italiji, ali nedovoljno prisutne na domaćoj književnoj sceni. Oni su Enrico Morovich s knjigom “Talijan iz Rijeke”, Paolo Santarcangeli s ”U babilonskom sužanjstvu” i Franco Vegliani s “Granica”. Osim objave dvojezičnog izdanja knjiga (u prijevodu bivšeg hrvatskog veleposlanika u Rimu Damira Grubiše), u posljednje su tri godine u Rijeci, uz potporu Grada, organizirane međunarodne konferencije o trojici autora, s ciljem da se njihov rad približi kraju odakle dolaze.

Papetti je istaknuo i ostvarenu suradnju Sveučilišta u Perugi i Sveučilišta u Rijeci kao dio Erasmus projekta, a s ciljem razmjene studenata. Također, Udruga riječkih Talijana u svijetu utemeljila je i stipendijski fond te će tako uskoro mladi Riječani imati priliku boraviti u Perugi i unaprijediti svoje znanje talijanskog jezika. Predložio je postavljanje izložbe o povijesti esula kroz predstavljanje značajnih ličnosti na postamentima na Korzu.

Generalni tajnik Društva za povijesna istraživanja Rijeke Marino Micich prenio je pozdrave predsjednika Društva Giovannija Stellija, koji je u svom pismu podsjetio kako Europa koju želimo ostavlja iza sebe sve ideologije i uvažava svačiju različitost, slaveći je kao bogatstvo. Micich je podsjetio na brojne projekte Društva, među kojima je i nedavni kongres o esulima, pripadnicima židovske zajednice u Rijeci.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...