Povodom Svjetskog dana starijih osoba gradonačelnik Rijeke posjetio Maticu umirovljenika Rijeka

Autor: Nikola Cvjetović 02.10.2023

Posjet-Matici-umirovljenika-Rijeka-povodom-Svjetskog-dana-starijih-osoba-1-900x600 Foto Grad Rijeka

Program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba koji se svake godine obilježava 1. listopada u Rijeci se provodi u sklopu programa Grada Rijeke „Rijeka – zdravi grad“.

Gradonačelnik Marko Filipović i privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković posjetili su povodom Međunarodnog dana starijih osoba Maticu umirovljenika Rijeka u njihovim prostorijama u Kružnoj ulici broj 5.

Program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba koji se svake godine obilježava 1. listopada u Rijeci se provodi u sklopu programa Grada Rijeke „Rijeka – zdravi grad“. Tema Međunarodnog dana starijih osoba ove godine je „Ispunjavanje obećanja Opće deklaracije o ljudskim pravima za starije osobe: kroz generacije“.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, Grad Rijeka u okviru svojih mogućnosti, brine o svojim starijim sugrađanima. „Vaš doprinos društvu je nemjerljiv. Godine svoga života, rada i djelovanja ugradili ste u bolju Rijeku i na nama, mlađim generacijama je da vas se odužimo. Svjestan sam da umirovljenički život nije lak, da prosječna mirovina često jedva pokriva troškove života i da su umirovljenici trenutno najugroženija skupina što se tiče financijske situacije u društvu i mi se trudimo kroz socijalni program Grada Rijeke pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija“, rekao je gradonačelnik.

Tajnica Matice umirovljenika Rijeka Anja Šustić Kiseljak istaknula je kako svojim programima i aktivnostima nastoje uključiti umirovljenike u svoj rad. „Cilj nam je da naši umirovljenici budu što aktivniji, i fizički i psihički, da svoje slobodno vrijeme iskoriste na što ljepši i kvalitetniji način i ovom prilikom želim zahvaliti Gradu Rijeci što nas podupire u našem radu“, rekla je Šustić Kiseljak.

Na području Rijeke djeluje 16 klubova umirovljenika, smještenih u raznim dijelovima grada kako bi bili dostupni čim većem broju umirovljenika i starijih osoba. Svaki klub ima (geronto)domaćicu koja za članove priprema tople i hladne napitke po povoljnoj cijeni i brine se za čistoću prostorija i kućni red. U svim klubovima može se pročitati dnevni tisak, pogledati TV, pristupiti internetu, igrati društvene igre (šah, tombola, karte i sl.), ali i naučiti nešto novo na predavanjima i radionicama. Osim toga, svaki klub nudi određene posebne programe, ovisno o interesu svojih članova.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.

Socijalna uključenost osoba starije dobi u život zajednice jedan je od pokazatelja stupnja razvoja društva, ali ona i snažno utječe na mentalno zdravlje pojedinaca starije dobi, stoga je Grad Rijeka nastoji očuvati i potaknuti. S tim ciljem razvijen je niz programa i projekata namijenjenih osobama starije životne dobi. Osim u aktivnosti Klubova umirovljenika osobe starije životne dobi mogu se uključiti i u program Sveučilišta za 3. dob, u programe Matice umirovljenika Rijeka i program Centra tehničke kulture Rijeka „Upoznajmo grad da bi ga više voljeli“. Gradska knjižnica Rijeka programom “Knjižnica na pragu vašeg doma” predstavlja dostavu knjiga na kućnu adresu, što je namijenjeno osobama treće životne dobi i osobama s invaliditetom, s prebivalištem na području grada Rijeke, koji zbog ograničene ili onemogućene pokretljivosti ne mogu samostalno dolaziti u knjižnicu. Također, napravljena je i specijalizirana internetska stranica za osobe treće životne dobi „Penzići Rijeka“, a organiziraju se i besplatni tečajevi osnovnog informatičkog obrazovanja.

Osobe starije životne dobi ostvaruju razne pogodnosti u ustanovama kulture u Rijeci, a dodatne pogodnosti imaju članovi Matice umirovljenika grada Rijeke. Također, Grad Rijeka socijalno ugroženim osobama starijima od 65 godina osigurava i povoljniji javni prijevoz.

Grad Rijeka podupire i zdravstvene i rekreativne programe za starije osobe i umirovljenike – Vježbajmo jogu u svakodnevnom životu za zdravi grad 50+; sportsku rekreaciju umirovljenika na Bazenima Kantrida i program Vježbanjem i pravilnom prehranom protiv dijabetesa i osteoporoze 50+.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...