Poziv na projekciju filma "Energija smo mi” i panel raspravu, tema je vraćanje proizvodnje energije u ruke građana

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 24.05.2022

wp-content/uploads/2018/09/rihub-otvorenje-2018-6.jpg

Nakon filma slijedi panel-rasprava s članovima energetskih zadruga s našeg područja, od kojih ćemo čuti o građanskoj energiji u Hrvatskoj iz prve ruke.

Rijeka - Tranzicijska inicijativa Rijeka poziva na besplatno prikazivanje dokumentarca "Energija smo mi" 31. svibnja od 18:00 u RiHub-u. Film prati pojedince diljem Europe u suočavaju sa zakonodavnim barijerama i vraćanju proizvodnje energije iz ruku velikih energetskih kompanija u ruke građana.

Nakon kraćeg filma slijedi panel-rasprava s članovima energetskih zadruga s našeg područja, od kojih ćemo čuti o građanskoj energiji u Hrvatskoj iz prve ruke.

Gosti:
Franjo Toić - upravitelj energetske zadruge "Apsyrtides" s Cresa.
Ivana Dubravec - osnivačica i predsjednica skupštine energetske zadruge KLIK - Križevački laboratorij inovacija za klimu (https://klikninaodrzivo.com/).
Vjeran Piršić - Eko Kvarner (https://www.ekokvarner.hr/), energetska zadruga Krk (https://ezok.hr/).

Koji je potencijal energetskih zadruga u Hrvatskoj? Jesu li one super priča samo za ljude s viškom ušteđevine ili su dostupne i ostalim građanima? Je li novim zakonom o energetskim zajednicama olakšano ili otežano udruživanje građana? Kako funkcioniraju energetske zadruge u Hrvatskoj?

Iz najave: "Možete li zamisliti drugačiji energetski sustav, onaj u kojem je moć nad proizvodnjom čiste, obnovljive energije u rukama nas, građana? Upoznajte lokalne energetske zadruge, od njemačkog Schwarzwalda preko drevne španjolske Girone, sve do urbanih krovova Londona, koje utiru put revoluciji obnovljive energije i grade zdravije i financijski stabilnije zajednice."

Više informacija na Facebook događaju: https://fb.me/e/5jD3CsJVI

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...