Predavanje povodom Dana kazališta „Jedanaest kazališta riječke četvrti Dolac“

Autor: Marina Pauletić 26.03.2024

iva_rincicc_masa_mazgan_tiskovna_teatro_fenice_2024__2_ Foto: ilustracija

Predavanje će biti popraćeno videom Teatro Ricotti – Fenice.

Rijeka - Povodom Dana kazališta, u Sveučilišnoj knjižnici će se u srijedu, 27. ožujka u 18.00 sati (dvorana izložbe Glagoljica) održati predavanje Jedanaest kazališta riječke četvrti Dolac prof. dr. sc. Nane Palinić. Predavanje će biti popraćeno videom Teatro Ricotti – Fenice, koji rekonstruira povijest najvećeg i najraskošnijeg od njih, kazališta Fenice u riječkoj četvrti Dolac, izgrađenog u 20. stoljeću (1911.-1914.).

Rijeka je poseban grad s iznenađujuće mnogo raznovrsne arhitekture koja je pratila njen razvitak iz malog primorskog gradića u veliki lučki i industrijski grad. Posebno se to odnosi na kazališta i prostore scene, kojih je tijekom povijesti bilo vrlo mnogo, čak 68, od čega 39 većih i manjih kazališta i 29 ljetnih scena. U tom razvitku posebno se ističe gradska četvrt Dolac, u kojoj je na malom prostoru bilo izgrađeno i uređeno čak 11 kazališta i scenskih prostora – sedam stalnih i četiri ljetna.

Najveće i najraskošnije, Teatro Fenice, izgrađeno je u 20. stoljeću (1911.-14.) u secesijskom stilu i jedino je koje još uvijek, premda već dulji niz godina neaktivno, postoji. Sve ovo govori kako je Dolac nekad bio prava kazališna četvrt te ne čudi namjera da se i Općinsko kazalište krajem 19. stoljeća trebalo izgraditi na Dolcu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...