Predavanje prof. Tvrtka Jakovine povodom 80. godišnjice odluka ZAVNOH-a o priključenju Istre, Rijeke i ostalih anektiranih područja Hrvatskoj

Autor: Nikola Cvjetović 29.09.2023

Predavanje-prof_-Tvrtka-Jakovine-povodom-80_-godisnjice-odluka-ZAVNOH-a-o-5-900x600

U srijedu 20. rujna obilježena je 80. godišnjica od donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom.

Rijeka - U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti prof. Tvrtko Jakovina održao je predavanje o važnosti povijesne odluke ZAVNOH-a o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj.

U srijedu 20. rujna obilježena je 80. godišnjica od donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Toga je datuma 1943. godine u Pazinu održan sabor istarskih narodnih predstavnika iz svih dijelova Istre koji su pozdravili izjavu Narodnooslobodilačkog odbora za Istru od 13. rujna 1943. o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj te Odluku ZAVNOH-a od 20. rujna o „priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj“.

U Pazinu je 26. rujna održan sabor na kojem je izabran privremeni Pokrajinski NOO za Istru te potvrđena odluka o odcjepljenju od Italije i sjedinjenju s Hrvatskom i Jugoslavijom. Donesene su i odluke o ukidanju talijanskih fašističkih zakona, o promjeni nasilno potalijančenih prezimena, imena i toponima, o otvaranju hrvatskih škola, o hrvatskom jeziku u crkvi, o priznavanju nacionalnih prava talijanskoj manjini u Istri te o vraćanju u Italiju Talijana doseljenih nakon 1918. radi odnarođivanja Hrvata.

Odluka, objavljena ubrzo nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943., iznimna je povijesna povelja koja označava prekretnicu u povijesti Istre, Rijeke, Zadra i otoka. ZAVNOH, kao začetnik vrhovnog predstavničkog i zakonodavnog tijela Hrvatske u poslijeratnom razdoblju, na Drugom zasjedanju u Plaškom u listopadu 1943. Pazinsku odluku proglasio je valjanom državnopravnom ispravom.

„Iznimno važan datum u novijoj hrvatskoj povijesti, koji se, nažalost, ne obilježava na adekvatan način. Osim u Istri koja je taj dan proglasila i Danom županije, u ostalim dijelovima Hrvatske na koje se ta odluka donosi, gotovo da se taj dan niti ne obilježava, a mislim da je to značajan datum u povijesti, ne samo za one na koje se direktno odnosi, nego za cijelu Hrvatsku, jer upravo je tom odlukom ostvarena Hrvatska u granicama u kojima postoji i danas. Iz tog razloga smatram da je o tome potrebno govoriti i taj datum obilježiti na adekvatan način“, rekao je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel.

Prof. Tvrtko Jakovina, koji je održao predavanje o ovoj povijesnoj odluci, redoviti je profesor u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje svjetsku povijest 20. stoljeća. Autor je niza članaka o vanjskoj politici Titove Jugoslavije, hrvatskoj i jugoslavenskoj povijesti 20. stoljeća. Knjige su mu nagrađivane državnim nagradama, dobitnik je nagrade Kiklop i Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...