Predavanje u Muzeju grada Rijeke: Kako zaštititi muzejsku građu od potresa?

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 14.01.2022

Potresom_ostecena_posuda_u_Muzeju_grada_Siska

Predavanjem dr. sc. Vlatka Čakširana, muzejskog savjetnika u Gradskom muzeju Sisak, predstavit će se postupak evakuacije i zaštite građe, te prilagodba muzejskog prostora novim okolnostima.

Rijeka - Potres koji je pogodio Sisak, 29. prosinca 2021. godine znatno je oštetio sve objekte kojima upravlja Gradski muzej Sisak, uključujući dio muzejske građe. To je najstrašnija prirodna nepogoda koja je pogodila instituciju od njezina osnivanja 1951. godine. Vrlo brzo nakon potresa organizirana je evakuacija predmeta iz najugroženijih prostora te njihova zaštita da bi se zaustavila daljnja oštećenja. Prvi put suočeni s takvom situacijom, sisački muzealci su u razmjerno kratkom roku uspjeli evakuirati građu i osigurati sigurne lokacije za njihovu pohranu. Dio muzejskih objekata ujedno je nakon nekoliko mjeseci osposobljen za rad. Predavanjem dr. sc. Vlatka Čakširana, muzejskog savjetnika u Gradskom muzeju Sisak, predstavit će se postupak evakuacije i zaštite građe, te prilagodba muzejskog prostora novim okolnostima.
Predavanje nije namijenjeno isključivo muzejskim djelatnicima, već i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima. Održat se u “Kockici” (Muzejski trg 1/I), u petak, 14. siječnja, s početkom u 18 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...