Predavanje u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob povodom Međunarodnog dana dječje knjige

Autor: Marina Pauletić 09.04.2024

wp-content/uploads/2018/04/filozofski-fakultet-1.jpgFoto: ilustracija

Predavanjem će biti predstavljene autorske pripovjedne slikovnice britanskog umjetnika Davida Litchfielda.

Rijeka - Povodom Međunarodnog dana dječje knjige, u srijedu, 10. travnja u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u učionici 138 u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob izv. prof. dr. sc. Maja Verdonik održat će predavanje „Mašta i zbilja u slikovnicama Davida Litchfielda“. Predavanje je namijenjeno starijima od 55 godina s minimalno završenom srednjom školom. Sudjelovanje je besplatno i nisu potrebne prijave.

Predavanjem će biti predstavljene autorske pripovjedne slikovnice britanskog umjetnika Davida Litchfielda. S obzirom na to da teoretičari dječje književnosti slikovnicu definiraju kao jednu od glavnih vrsta dječje književnosti, u uvodnom dijelu predavanja bit će riječi o slikovnici kao književno-likovnom umjetničkom djelu s kojim se dijete susreće već u najranijem djetinjstvu. U predstavljanju odabranih slikovnica naglasak će biti na uočavanju povezanosti jezičnih i slikovnih slojeva kojima se u slikovnicama pripovijedaju priče. Predavanjem će biti obuhvaćene autorske slikovnice Davida Litchfielda koje su dosad prevedene na hrvatski jezik, i to prvenstveno slikovnice: „Medo i klavir“ (2015.), „Pas i violina“ (2017.), „Medo, klavir i koncert malene medvjedice“ (2020.), a potom i slikovnice: „Djedov tajni div“ (2017.), „Svjetlo na Pamučnoj stijeni“ (2019.) i „Dječji Božić iz prodavaonice igračaka braće Claus“ (2022.).

Maja Verdonik izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci gdje predaje kolegije iz područja dječje književnosti i medijske kulture. Redovni studij hrvatskog jezika i književnosti završila je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1986. godine, magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1998. godine, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2008. godine temom „Gradsko kazalište lutaka u Rijeci i hrvatska lutkarska scena“ (1960. – 2004.) te je stekla akademski stupanj doktora humanističkih znanosti. Predmeti znanstvenog interesa Maje Verdonik su dječja književnost, medijske transpozicije književnih djela namijenjenih djeci i mladima, te povijest riječkoga lutkarstva.

Sveučilište za 3. dob program je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela Grada Rijeke – Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života. Više informacija o programu možete naći na linku.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...