Predavanje Valerije Graziano o povijesti borbe za javno zdravstvo u Italiji

Autor: Marina Pauletić 05.10.2022

ilustracija_-40153

Valeria Graziano u četvrtak, 6. listopada održat će predavanje „Intergalaktičke borbe za zdravstvo: razglednica iz Italije“.

RIJEKA – Torinska teoretičarka kulture s riječkom adresom, Valeria Graziano, u četvrtak 6. listopada s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice održat će predavanje pod nazivom „Intergalaktičke borbe za zdravstvo: razglednica iz Italije“.


Kako se navodi u najavi predavanja, završetkom Drugog svjetskog rata javljaju se zahtjevi da se zdravstvo smjesti u domenu javnog sektora, te da zdravstvena skrb bude svima dostupna i besplatna. Danas, u razdoblju nakon pandemije koronavirusa, ali i nakon desetljeća privatizacije i delokalizacije, rasprave o tome kako reorganizirati zdravstvo kao opće dobro ponovno dobivaju na važnosti.


U nadi da će doprinijeti tim raspravama, Graziano će ponuditi nekoliko priča iz povijesti borbe za javno zdravstvo u Italiji tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Predstavit će pojedina istraživanja koja je provela u suradnji s Maddalenom Fragnito tijekom umjetničke rezidencije Matrice Lavoro u Milanu ranije ove godine, tragajući u arhivama za zaboravljenim pričama o radničkoj borbi za javno zdravstvo u Italiji. Istraživanje je nedavno predstavljeno na festivalima Who Cares? Feminist Art Festival u Berlinu i Farout Live Arts Festival u Milanu.


Valeria Graziano trenutno radi u Centru za napredne studije Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovala je u brojnim suradničkim istraživačkim inicijativama u području društvenih pokreta i kulturnog sektora, fokusirajući se na teme poput odnosa između tehnopolitike, institucionalne analize i popularne pedagogije, popravljanja i odbijanja rada, te brige i užitka. Jedna je od voditeljica projekta Pirate Care Syllabus. Među nedavno objavljene članke i publikacije ubrajaju se Rebelling with Care. Exploring open technologies for commoning healthcare (Milano: WeMake) i Repair Matters, posebno izdanje časopisa ephemera, Theory & Politics in Organization.


Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a organizira ga udruga Drugo more u okviru programa Refleks. Ulaz je slobodan.

Više sa portala torpedo.media ...