Predstavljanje knjige "Hrana i zajednica": različiti pristupi problemu nedovoljnog doniranja i prekomjernog bacanja hrane

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 30.01.2023

pexels-hrana-povrce

Knjigu će predstaviti urednici knjige Nenad Vretenar i Ema Murić, Ana Bobinac kao predstavnica Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Borna Debelić, recenzent.

Rijeka - U utorak, 31. siječnja u 18 sati u Središnjem odjelu Palača Modello bit će predstavljena knjiga "Hrana i zajednica". Knjigu će predstaviti urednici knjige Nenad Vretenar i Ema Murić, Ana Bobinac kao predstavnica Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Borna Debelić, recenzent.

Knjiga Hrana i zajednica istraživački je output Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Početak u njoj objedinjenih istraživanja bio je kad su se, u okviru projekta Hrana i zajednica, nastavnici i studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci udružili s kolegama s Filozofskog fakulteta i udrugama civilnog društva CeKaDe i Zelena akcija. Prijave za susret ispunjavanjem obrasca ovdje.

Značajan zajednički trud i dobra volja uloženi su u pokušaju umanjivanja problema nedovoljnog doniranja i prekomjernog bacanja hrane u Republici Hrvatskoj. Tako se Hranom i zajednicom pridonijelo provođenju nacionalne Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji ističe kako se visoko obrazovanje mora temeljiti na „interakciji s društvenom zajednicom s ciljem razvoja društvene odgovornosti studenata”.

Knjiga Hrana i zajednica je nakon četiri pozitivne recenzije znanstvenika s tri hrvatska sveučilišta kategorizirana kao znanstvena monografija i publicirana kao izdanje Sveučilišta u Rijeci. U njoj su kroz ukupno devetnaest poglavlja sistematizirani i prikazani rezultati istraživanja različitih aspekata problema otpada od hrane i važnosti njegova umanjivanja, što kroz poticanje doniranja, što kroz druge predložene mehanizme. Naime, iako je istraživani problem praktičan i konkretan, pristup njegovom umanjenju je znanstveni. Kroz ovu knjigu može se uočiti da su autori identificirali neke od ključnih izazova i predložili implementaciju mogućih rješenja. Pritom su se vodili mišlju da je sustav upravljanja donacijama hrane nužan pa su promatrani načini organiziranja banke hrane u Hrvatskoj i svijetu.

S obzirom na kompleksnost same tematike, rješenja nisu jednoznačna, nego nude različite pristupe, moguće alate i metode organiziranja samog sustava. Zbog toga je knjiga podijeljena u tri dijela koji se međusobno dopunjuju. Prvi dio dotiče se adresiranih problema iz pretežito organizacijske i logističke perspektive, drugi iz ekološke, a treći iz pravne i humane perspektive prava na hranu.

Svrha izdavanja ove knjige prije svega je širenje svijesti o problemu otpada od hrane i poticanje doniranja. Knjiga je stoga namijenjena ne samo znanstvenoj i stručnoj javnosti, već i široj čitateljskoj publici. Ova je knjiga plod zajedničkog truda nastavnika i studenata posvećenog jednom društveno zanemarenom, ali sveprisutnom problemu te smo izuzetno ponosni što smo na ovaj način barem djelomično uspjeli doprinijeti njegovu umanjivanju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...