Predstavljanje knjige „Partizani“ slovenskog povjesničara i akademika Jože Pirjevca

Autor: Marina Pauletić 17.06.2024

knjiga_pixabay_w800-87106

Autor se ne bavi samo unutarnjom vojno-političkom dinamikom oslobodilačkog pokreta, već svoju priču stavlja u širi kontekst.

Rijeka - U utorak, 18. lipnja s početkom u 18.00 sati u Gradskoj vijećnici, Korzo 16/prizemno, održat će se predstavljanje knjige Jože Pirjevca „Partizani“.

Predstavljanje knjige organizira Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke.

O knjizi će govoriti predsjednik UABA Rijeka Vojko Obersnel, hrvatski povjesničar prof. dr. Tvrtko Jakovina, direktor izdavačke kuće Srednja Europa Damir Agičić i sam autor knjige akademik Jože Pirjevec. Prisutnima će se na početku predstavljanja obratiti i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Slovenski povjesničar i akademik Jože Pirjevec u ovoj je monumentalnoj knjizi prikazao partizanski pokret otpora protiv nacista i fašista te njihovih domaćih pomagača na području raskomadane jugoslavenske države u Drugom svjetskom ratu.
Riječ je o djelu nastalom nakon višedesetljetnog iščitavanja bogate memoarske i druge literature o partizanima, ali i proučavanja bogate znanstvene produkcije i opsežne izvorne građe iz arhiva diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država.
Autor se ne bavi samo unutarnjom vojno-političkom dinamikom oslobodilačkog pokreta, već svoju priču stavlja u širi kontekst posvećujući značajnu pozornost međunarodnom aspektu partizanskog pokreta, njegovu prihvaćanju u antifašističku koaliciju te balansiranju između Sovjetskog Saveza i zapadnih saveznika.

Prikazao je djelovanje partizana u svim dijelovima podijeljene i okupirane zemlje, glavne bitke (koje su u poslijeratnoj socijalističkoj Jugoslaviji poprimile mitsku dimenziju), odnose nacionalnih pokreta otpora i centra oko Vrhovnog štaba te odnose unutar samog patrizanskog vodstva na čelu s Josipom Brozom Titom, pitanja kolaboracije, otpora i revolucije, kao i mnoge brutalne događaje u ratu uključujući poratne pokolje koje je objektivno smjestio u okvire europskog poraća.

Jože Pirjevec (1940), povjesničar je i redovni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...