Predstavljena monografija „150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873.-2023.“

Autor: Nikola Cvjetović 19.10.2023

monografija_pruga_karlovac_rijeka-61875

Željeznička pruga Rijeka – Karlovac otvorena je 23. listopada 1873. godine, a predstavljena monografija pisana je na znanstvenoj razini i opremljena brojnim povijesnim fotografijama i kartama.

Rijeka - U organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera i HŽ Putničkog prijevoza u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena je monografija „150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873.-2023.“.

Željeznička pruga Rijeka – Karlovac otvorena je 23. listopada 1873. godine, a predstavljena monografija pisana je na znanstvenoj razini i opremljena brojnim povijesnim fotografijama i kartama. Svi podaci i informacije u monografiji bazirani su na izvorima iz Hrvatskog državnog arhiva te privatnih i muzejskih zbirki, što govori o njenoj vrijednosti.

monografija_pruga_karlovac_rijeka-05931

Uz autore monografije dr.sc. Sinišu Lajnerta i Tomu Bačića predstavljanju su prisustvovali riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, predsjednik Hrvatskog društva željezničkih inženjera Goran Horvat i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović ova knjiga ukoričila je važan dio riječke povijesti. „Ova željeznička pruga značajna je jer je doprinijela dolasku nekih novih industrija u Rijeku, a samim time i novih poslova, ljudi i gospodarstvenika i posredno omogućila razvoj grada“, rekao je Filipović i osvrnuo se na stanje željezničke infrastrukture danas. „S nestrpljenjem očekujemo realizaciju nizinske pruge kroz Rijeku koja će definirati promet tereta prema unutrašnjosti, ali i značajno utjecati na javni gradski prijevoz. Osim Hrvatske, cilj i Europske unije je da veći dio prometa koji dolazi u riječku luku, ne samo kontejnerski nego i drugi, ide željeznicom. Stoga je izgradnja željezničke infrastrukture projekt za koji se moramo zalagati svi, neovisno o stranačkim bojama“, istaknuo je Filipović.

monografija_pruga_karlovac_rijeka-17264

Predsjednik Hrvatskog društva željezničkih inženjera Goran Horvat objasnio je kako je misija Društva istraživanje i promocija novih tehnologija u željezničkom prometu koje osiguravaju konkretniji, sigurniji i brži prijevoz, ali i očuvanje od zaborava starih tehnologija koje su se nekada koristile, kako bi buduće generacije imale uvid u to kako se nekada radilo. „Ova knjiga svojevrsno je svjedočanstvo vremena, jer osim što govori o povijesti željeznice, ona govori i o povijesti kraja kojim prolazi“, rekao je Horvat.

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić također se osvrnuo na stanje u željezničkom prometu danas istaknuvši kako su u HŽ Putničkom prijevozu nestrpljivi oko izgradnje drugog kolosijeka pruge. „Velika nam je želja i cilj skratiti vrijeme vožnje, a povećati broj putnika i putovanja kao i teretni promet“, istaknuo je Ukić.

monografija_pruga_karlovac_rijeka

Okupljenima se obratio i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula koji, kako je objasnio, kao netko tko dolazi iz Gorskog kotara jako je svjestan važnosti koju je željeznica kroz povijest imala za razvoj tog kraja. „Gradnja ove pruge prije 150 godina otvorila je veliku perspektivu za Gorski kotar, i slobodno mogu reći da gotovo da nema kuće u Gorskom kotaru koja nije povezana sa željeznicom, da netko ne radi na ili pored željeznice. Nadam se da ćemo u sljedećim godinama imati razvijeniju prugu i da ćemo putovati brže, udobnije i ekološki prihvatljivije“, zaključio je Mamula.

Predstavljanje monografije „150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873.-2023.“ jedno je u nizu događanja kojima se od lipnja do listopada u Rijeci obilježava ova značajna obljetnica. U lipnju je tako održana izložba na gradskim panoima na Korzu, a 23. i 24. listopada bit će održan interdisciplinarni znanstveno-stručni skup „150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873.-2023.“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...