Predstavljeni zbornik „Mjesto i uloga slikovnice u odgoju i obrazovanju danas i sutra“ i slikovnica „Priča o Ivani“

Autor: Marina Pauletić 13.01.2023

djecja_kuca_slikovnica-40215

Motivacija za nastanak slikovnice bila je to što u tom trenu nije bilo slikovnice posvećene životu i djelu velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić.

Rijeka – Jučer je u Dječjoj kući uz suradnju Gradske knjižnice Rijeka održana promocija e-Zbornika radova „Mjesto i uloga slikovnice u odgoju i obrazovanju danas i sutra“, urednice izv. prof. dr. sc. Maje Verdonik te slikovnica „Priča o Ivani“ studenata Učiteljskog fakulteta u Rijeci i urednica doc. dr. sc. Maje Opašić i doc. dr. sc. Zlate Tomljenović.

U promociji e-Zbornika i slikovnice sudjelovali su, uz urednice, prof. dr. sc. Lidija Vujičić, s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, i izv. prof. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija, s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru te studenti.

promocija_e-zbornika_slikovnice__3_

E-Zbornik radova „Mjesto i uloga slikovnice u odgoju i obrazovanju danas i sutra“ proizišao je iz izlaganja eminentnih znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva u okviru istoimenoga Okrugloga stola održanoga u virtualnome okruženju 26. listopada 2021. godine tijekom Dana Učiteljskoga fakulteta u Rijeci te u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2021. Znanstvenici i stručnjaci praktičari iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine izlagali su tom prigodom o rezultatima svojih istraživanja u području teorije slikovnice te o svojim iskustvima iz znanstvene, odgojno-obrazovne i prevoditeljske prakse. E-Zbornik, urednice izv. prof. dr. sc. Maje Verdonik, stoga sadrži znanstvene i stručne radove objavljene na hrvatskome i engleskome jeziku, zaključno s lirskim promišljanjem slikovnice i njezine uloge u životu djece (i odraslih) iz perspektive knjižničarke.

promocija_e-zbornika_slikovnice__2_

Slikovnica s naslovom „Priča o Ivani“ nastala je zahvaljujući entuzijazmu dviju nastavnica Učiteljskoga fakulteta u Rijeci, doc. dr. sc. Maje Opašić u okviru izbornoga kolegija Pisano stvaralaštvo i doc. dr. sc. Zlate Tomljenović u okviru izbornih kolegija Likovno oblikovanje i Izvannastavne likovne aktivnosti. Na ovim su kolegijima studenti napisali tekst i izradili ilustracije za slikovnicu „Priča o Ivani“. Motivacija za nastanak slikovnice bila je to što u tom trenu nije bilo slikovnice posvećene životu i djelu velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić.

djecja_kuca_slikovnica-90465

„Slikovnica je namijenjena svim dobima te se nadamo da će se naći u brojnim rukama malih i velikih čitatelja, ali i da će naći svoje mjesto i kao nastavni sadržaj“, želja je autora.

Organizator događanja bila je Gradska knjižnica Rijeka.

djecja_kuca_slikovnica-39460
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...