Predstavljenje knjige Angele Ilić o Rijeci i Mariboru u doba Habsburške Monarhije

Autor: Nikola Cvjetović 10.05.2024

Gradska_knjiznica_Rijeka_Filodrammatica_predstavljanje_zbirke_knjiga_na_albanskom_jeziku__3_

Autorica piše o Rijeci i Mariboru u kasnohabzburškom razdoblju, usmjeravajući se na razvoj i zastupljenost raznovrsnih identiteta u javnom prostoru.

Rijeka - U Muzeju grada Rijeke predstavlja se nova knjiga povjesničarke Angele Ilić. Riječ je o izdanju „Identitäten in regionalen Zentren der Habsburgermonarchie 1867–1918. Die Fallbeispiele Rijeka und Maribor“ („Identiteti u regionalnim središtima Habsburške Monarhije 1867.-1918. Rijeka i Maribor“). Knjiga je objavljena u Wiesbadenu (Harrassowitz Verlag) i tek čeka prijevod na hrvatski jezik.

Autorica piše o Rijeci i Mariboru u kasnohabzburškom razdoblju, usmjeravajući se na razvoj i zastupljenost raznovrsnih identiteta u javnom prostoru. Na djelu je komparativna analiza pisanih izvora jezičnih i kulturnih društava, sportskih klubova te vjerskih zajednica u dva multikulturalna i multireligijska grada. Primjeri iz tiska tog perioda ilustriraju razvoj događaja na lokalnoj i regionalnoj razini te ih sagledavaju u nacionalnom i europskom kontekstu.

Knjiga će biti predstavljena u „Kockici“, Trg Riccarda Zanelle 2, u utorak 15. svibnja, s početkom u 18 sati. O njoj će govoriti dr. sc. Angela Ilić, bivši ravnatelj Muzej grada Rijeke mr. sc. Ervin Dubrović, doc. dr. sc. Ivan Jeličić s Filozofskog fakulteta u Rijeci i izv. prof. dr. sc. Marko Medved s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...