Predstavnici Grada Niša nalaze se u trodnevnom studijskom posjetu Rijeci

Autor: Marina Pauletić 05.10.2022

predstavnici_grada_nisa

Rijeka je na tri dana ugostila predstavnike Grada Niša u sklopu studijskog posjeta

RIJEKA - U sklopu studijskog posjeta hrvatskim gradovima, predstavnici Grada Niša u Rijeci se nalaze na trodnevnom studijskom posjetu. Posjet je organizirala Udruga gradova u Republici Hrvatskoj u sklopu programa Svjetske banke „Green, Livable, Resilient Cities“ (GLRC), a s ciljem razmjene znanja i iskustava sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Rijeci, Zagrebu i Karlovcu. Cilj je posjeta upoznavanje s ustrojem lokalne samouprave, odrednicama strateškog i prostornog planiranja te integriranju strateških i prostornih planova u Hrvatskoj. Gradovi domaćini predstavljaju proces planiranja i realizacije strateških, zelenih i klimatskih investicija, brownfield projekte, uključujući lokalna lučka područja te infrastrukturu za riječki, željeznički, kopneni i morski promet.


Sudionike studijskog posjeta u Gradu Rijeci pozdravio je gradonačelnik Marko Filipović, koji je zajedno sa savjetnicom za razvoj i gospodarstvo Natašom Zrilić predstavio gradski sustav. Predstavnici Grada Rijeke su također upoznali sudionike studijskog putovanja s provedbom strateškog, prostornog i urbanističkog planiranja te načina uključivanja javnosti, a imali su i priliku doznati više o planiranju gospodarskog razvoja, zelene infrastrukture i ublažavanje klimatskih promjena.


Studijski će gosti danas obići Bazen Kantrida te Hilton Costabella Beach Resort & Spa, dok će sutra saznati više o urbanim i prometnim učincima rekonstrukcije Kompleksa Žabica te Rijeka Gateway projektu u sklopu kojeg je sagrađena Zagrebačka obala a upravo se gradi prometnica D-403. Obići će i brod Galeb u brodogradilištu Kraljevica te se upoznati s njegovom prenamjenom u brod-muzej. Osim toga, upoznat će se i s drugim poduzetničkim projektima koji su financirani EU sredstvima te će zadnji dan posjetiti Art kvart Benčić.

Više sa portala torpedo.media ...