Predstavnici Vatrogasne zajednice PGŽ na prijemu kod župana Komadine

Autor: Andrea Načinović 02.05.2022

prijem vatrogasci pgz

Vatrogasna zajednica PGŽ broji 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 1100 aktivnih pripadnika, šest javnih vatrogasnih postrojbi s 246 vatrogasaca i šest gospodarskih vatrogasnih postrojbi.

Rijeka - Župan Zlatko Komadina sa suradnicima je povodom dana Svetog Florijana i Međunarodnog dana vatrogasaca primio predstavnike Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije predvođene predsjednikom Slavkom Gaušom.
Tom prigodom, župan Komadina je čestitao vatrogascima njihov dan i izrazio zahvalnost za sve što čine u akcijama zaštite imovine i građana.

“Vatrogasci Primorsko-goranske županije su vrhunski obučena stožerna snaga sustava zaštite i spašavanja. Centar za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama želimo urediti u nacionalni centar za spašavanje u katastrofama, a svoje su znanje vatrogasci pokazali i u Petrinji. Primorsko-goranska županija pomaže u skladu s mogućnostima, a za sada jedini financiramo redovnu djelatnosti i kapitalne investicije“, izjavio je župan Komadina.

Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš zahvalio je na tradicionalnom prijemu povodom Dana vatrogasaca i dugogodišnjoj dobroj suradnji s Primorsko-goranskom županijom. „Zahvaljujući toj suradnji i sinergiji možemo dati više no što od nas traži zakonodavac, a vjerujemo da će se takva kvalitetna suradnja nastaviti, a očekujemo i uključivanje državne razine“, izjavio je predsjednik Zajednice Gauš.
Potpredsjednik Vatrogasne zajednice i Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac govorio je o Centru za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama, planovima za srednjoročna ulaganja i daljnje podizanje standarda sustava civilne zaštite i vatrogastva u našoj županiji.

„Prostor u Šapjanama se koristi za sve operativne snage civilne zaštite. Dovršena je energetska obnova i uređenje prostora, a u narednom razdoblju planiramo izgraditi vatrogasni toranj, prometnicu i središnje skladište za smještaj opreme. Praksa je pokazala da nam je takvo skladište nužno, umjesto da je oprema disperzirana na više lokacija. U Centru se obučavaju pripadnici postrojbi civilne zaštite, obavljamo vježbe koje inače ne možemo obavljati na prometnicama i vježbe na visini, a što se pokazalo korisnim prilikom naših intervencija u Petrinji“, izjavio je Šćulac i dodao kako je procijenjena vrijednost središnjeg skladišta oko šest milijuna kuna te da je sljedeći korak priprema projektne dokumentacije.

„Po zakonu smo dužni ulagati u vatrogastvo, a ove smo godine izdvojili najviše do sada, oko 2,7 milijuna kuna, što za redovnu djelatnost, što za kapitalnu donaciju za Centar u Šapjanama. Rebalansom ćemo nastojati osigurati dodatna sredstva za projektnu dokumentaciju centralnog skladišta u Šapjanama jer se pokazalo da moramo imati takvo mjesto za sve sastavnice sustava civilne zaštite“, zaključio je župan Komadina.

Vatrogasna zajednica PGŽ broji 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 1100 aktivnih pripadnika, šest javnih vatrogasnih postrojbi s 246 vatrogasaca i šest gospodarskih vatrogasnih postrojbi. Do ljeta će se završiti obuka novih 120 dobrovoljnih vatrogasaca, a u srpnju ove godine će svoju naobrazbu završiti i prva generacija polaznika Državne vatrogasne škole.
Prijemu su prisustvovali i pročelnik Ureda županije Goran Petrc i savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva Zlatko Mihelec, a župan Komadina uručio je predsjedniku Slavku Gaušu prigodan poklon, monografiju “Putovima Frankopana”.