Preminuo prof. dr. sc. Alan Šustić

Autor: Portal Torpedo 01.11.2023

sustic_alan

Alan Šustić preminuo je u 59. godini života.

Rijeka - Rijeku i okolicu danas je neugodno iznenadila vijest kako je u 59. godini života preminuo prof. dr. sc. Alan Šustić. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja te je obnašao brojne dužnosti u obrazovnom i zdravstvenom sustavu.

Alan Šustić rođen je 16. srpnja 1965. godine u Rijeci. Nakon završetka Medicinskog fakulteta 1989. godine, zapošljava se u KBC-u Rijeka na Hitnom medicinskom traktu, a potom u Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje. Usavršavao se u Rijeci, Zagrebu, Udinama, Salzburgu, Padovi i Groningenu (Nizozemska).

Godine 1996. prvi je u ovom dijelu Europe, zajedno sa suradnicima, uveo metodu perkutane dilatacione traheostomije. Navedena se metoda i dan danas provodi u KBC-u Rijeka, odnosno u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje. Osnivač je i prvi voditelj Ambulante za bol i palijativnu medicinu osnovane 1998. godine. Sudjelovao je u Domovinskom ratu kao liječnik-dragovoljac i član anesteziološko-kirurških timova.

Predavao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a godine 2001. postaje prvi pročelnik novoosnovane Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu. Od 2009. do 2015. pročelnik je Katedre za anesteziologiju i reanimatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Od 2008. do 2014. godine obnašao je dužnost dekana Medicinskog fakulteta u Rijeci, a od 2014. do 2020. dužnost dekana Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Surađivao je na brojnim projektima te je publicirao dvjestotinjak stručnih i znanstvenih radova.

Godine 2005. dobio je Nagradu Grada Rijeke za „značajan napredak i dostignuća na području anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja“, a 2007. bio je član tima koji je osvojio Nagradu Grada Rijeke za „prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci“. U srpnju ove godine imenovan je članom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...