Prijem polaznika Ratne škole Ban Josip Jelačić

Autor: Ivana Grabar 17.03.2022

Prijem-za-polaznike-Ratne-skole-Ban-Josip-Jelacic

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” krajem prošle godine proslavila je 30. obljetnicu ustrojavanja. Do danas je Ratnu školu završilo 323 polaznika među kojima je 264 polaznika iz Republike Hrvatske i 59 inozemnih.

Rijeka - Zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović primili su polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koji borave u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u sklopu studijskog putovanja izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Zaželjevši dobrodošlicu polaznicima škole, zamjenica župana Marina Medarić ukratko je predstavila Primorsko-goransku županiju, ističući činjenicu da je županija prema velikom broju pokazateljima u samom vrhu Hrvatske, kao što su povlačenje sredstava iz europskih izvora i doneseni regionalni Plan razvoja za razdoblje 2022. – 2027.

„Na našu sreću, Rijeka nije bila zahvaćena ratnim zbivanjima. Međutim, ponosni smo na velik broj naših gorana, primoraca i otočana koji je sudjelovao u obrani naše domovine s najvećim odazivom na mobilizacijske pozive. Na inicijativu udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Primorsko-goranska županija je financirala uređenje spomen-sobe i Zbirke Domovinskog rata u čast i na spomen svima koji su sudjelovali u ratnim zbivanjima. Ona simbolizira naš čin zahvalnosti za sve koji su nažalost preminuli, a Rijeka je u to vrijeme bila logistička baza za ratne operacije“, izjavila je zamjenica Medarić nakon obilaska Zbirke Domovinskog rata.

„Svijet, Rijeka i Hrvatska se suočavaju s kriznim vremenima za koje smo mislili da pripadaju prošlosti. Upravo ste vi oni koji će u budućnosti zapovijedati vojnim i policijskim snagama, a u Ratnoj školi stječete znanja koja upravo u ovakvim vremenima dolaze do izražaja, kao što je bio slučaj prilikom potresa i tijekom pandemije“, izjavio je gradonačelnik Filipović.

Zahvalivši se zamjenici župana i gradonačelniku na dobrodošlici, načelnik Mijo Kozić izjavio je kako je danas u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji 24. naraštaj Ratne škole koji uključuje 11 polaznika.

„Među njima je šest visokih časnika iz OSRH, kolega iz MUP-a te polaznici iz slovenske vojske, OSBiH, Vojske Crne Gore i Armije Republike Sjeverne Makedonije. Škola ima međuresorni pristup i međunarodni karakter, dio je Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman te je najmlađe sveučilište u Hrvatskoj, Sveučilište obrane i sigurnosti. Ratna škola Ban Jelačić najviša je razina vojne izobrazbe u Hrvatskoj i u njoj školujemo buduće nacionalne, strateške vođe u obrambenom i sigurnosnom području. Kroz naš nastavni plan i program, uz nastavu u učionici, obilazimo zemlju, strateške tvrtke, ključnu infrastrukturu i mjesta posebnog pijeteta Domovinskog rata“, izjavio je Kozić.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” krajem prošle godine proslavila je 30. obljetnicu ustrojavanja. Do danas je Ratnu školu završilo 323 polaznika među kojima je 264 polaznika iz Republike Hrvatske i 59 inozemnih. Studijska putovanja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ dio su redovite nastave u sklopu kojih se upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...