Prijem za delegaciju crnogorskog grada Prijestonica Cetinje

Autor: Marina Pauletić 12.02.2024

prijem_cetinje_filipovic

Naš kraj pak, kazao je gradonačelnik Filipović, od Cetinja može puno naučiti o razvoju na projektu izgradnje žičare, budući da se sličan takav projekt planira i na Učki.

Rijeka - Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predsjednica Gradskoga Vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj održali su prijem za delegaciju crnogorskog grada Prijestonica Cetinje, grada prijatelja Rijeke.

Delegaciju Cetinja činili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, potpredsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Mirko Stanić te Dejana Martinović iz Kabineta gradonačelnika i Kancelarije za protokol i međunarodnu saradnju. Na prijemu je bio i Igor Sušić, član Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Povod dolasku čelnika Prijestolnice Cetinje Rijeci je Međunarodna karnevalska povorka, koju su na poziv Grada Rijeke pratili brojni veleposlanici, konzuli, predstavnici gradova prijatelja i drugi uvaženi gosti.

Predstavljajući Grad Rijeku, gradonačelnik Filipović naglasio je kako je Rijeka trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj, u kojoj se odvijaju brojni projekti izgradnje i rekonstrukcije željezničke, pomorske i cestovne infrastrukture. Grad, koji se pozicionirala kao hub za brodograđevno inžinjerstvo, prepoznale i tvrtke svjetskog glasa, poput Maerska. Uza sve to, u posljednje vrijeme Rijeka je sve više prepoznata i kao turistička destinacija, a uskoro kreće i izgradnja velike nautičke ACI marine.

Sporazum o prijateljskoj suradnji između Rijeke i Prijestonice Cetinje potpisan je u rujnu 2010. u Rijeci. Posredstvom Zajednice Crnogoraca Primorsko-goranske županije s Cetinjem je uspostavljena značajna suradnja na području kulture te je održan niz kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, gradonačelnik Cetinja Đurašković naglasio je kako se suradnja dvaju gradova do sada dominantno temeljila na projektima kulture i obrazovanja te izrazio uvjerenje za proširenje suradnje na planu gospodarstva, razmjene iskustva na području provođenja infrastrukturnih i EU projekata, ali i zajedničke suradnje na budućim projektima.

„Crna Gora je trenutno u procesu pristupanja EU i iskustva Grada Rijeke u korištenju fondova Europske unije mogu nam biti od velike koristi“, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Đurašković.

Potpredsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Stanić istaknuo je kako, u cilju otvaranja radnih mjesta u Cetinju, u kojem je nekad djelovala poznata tvrtka Obodin, u svojoj industrijskoj zoni namjeravaju napraviti centar za gradnju i popravak plovila. Jedna od ideja je da Rijeka, uz Sarajevo, prema različitim fondovima aplicira projekt uređenja antifašističkog centra u Cetinju.

Naš kraj pak, kazao je gradonačelnik Filipović, od Cetinja može puno naučiti o razvoju na projektu izgradnje žičare, budući da se sličan takav projekt planira i na Učki. Kako je naglasio gradonačelnik Cetinja, trenutno je realizirana prva faza žičare, s krajnjim ciljem da se sagradi najdulja žičara na svijetu ukupne duljine 15 kilometara te jedina žičara koja će povezivati dva grada. Plan izgradnje žičare, uz izgradnju nedostajućih turističkih i smještajnih kapaciteta, jedan je od prioriteta Prijestonice Cetinje.

U Gradu Rijeci društveno je vrlo aktivna crnogorska nacionalna manjina. Kako je naglasila predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Trošelj, u posljednja dva mandata u Gradskom je vijeću zastupljena i crnogorska nacionalna manjina.

U sklopu svog posjeta Rijeci delegacija Cetinja posjetila je art kvart Benčić, i tako imala priliku iz prve ruke vidjeti kako se korištenjem EU fondova industrijska baština može preobraziti u živi kvart kulture.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...