Primorsko Goranski Savez: 'Vlada Andreja Plenkovića mora pasti, vrijeme je za parlamentarne izbore!“

Autor: Nikola Cvjetović 31.08.2022

pgs_rijeka_2022__1_

Politički tajnik stranke Franjo Butorac, pak, rekao je da u situaciji kada sve ozbiljne europske zemlje smišljaju kako građanima osigurati dostatne količine energenata, u hrvatskoj strateškoj firmi, Ini, vlastiti plin po povlaštenim cijenama prodaju privatnoj tvrtki svog pajdaša, a ovaj ga potom preprodaje po deseterostrukim cijenama i s još nekoliko sebi sličnih u godinu dana zgrne milijardu.

Rijeka - Neviđena pljačka Ine, dramatična poskupljenja, galopirajuća inflacija i sve oštrije socijalne razlike u društvu bile su teme konferencije za novinare što ju je danas održao Primorsko goranski savez.

„Vlada nakon krađe u INA-i mora pasti. To bi se dogodilo u svakoj normalnoj državi. Ova afera pokazuje apsolutni nemar na svim razinama, a više je nego očito da se pljačka ovih razmjera ne može događati bez političke podrške s najviših razina. Nitko se ne bi upuštao u ovolike malverzacije da ne misli da je zaštićen. Ipak, najgadljivija od svega je tolika sigurnost, bahatost, supermoć, uvjerenost u činjenicu da ti nitko ništa ne može i da možeš raditi što želiš, znajući da ćeš proći nekažnjeno. Nepodnošljiva je ta lakoća otimačine pod plaštom domoljublja“, rekla je zamjenica predsjednika PGS-a Tea Mičić Badurina.

Navela je primjer norveškog ministra ribarstva koji je podnio ostavku jer je nosio službeni mobitel na ljetovanje, pa dodala da se, upravo suprotno, u HDZ-ovim redovima i redovima Vlade RH nikada nitko ne smatra odgovornim nizašto. Pa ni za ove milijarde. Što bi se to moralo dogoditi da netko s vrha piramide: premijer, ministri, čitava Vlada, napokon odstupi, retorički se zapitala i nastavila: „Dok obnova Zagreba, Petrinje i ostalih potresom porušenih naselja stoji, dok se zdravstveni sustav raspada, dok ljudi umiru jer su lijekovi preskupi da bi se nabavili, iz strateškog poduzeća se potpuno neprimjetno izvuče milijarda kuna. Našu državu vodi stranka koja je osuđena kriminalna organizacija, koja je korupciju i klijentelizam razvila kao svoj modus operandi na kojem živi više od tri desetljeća“, zaključila je Mičić Badurina.

Politički tajnik stranke Franjo Butorac, pak, rekao je da u situaciji kada sve ozbiljne europske zemlje smišljaju kako građanima osigurati dostatne količine energenata, u hrvatskoj strateškoj firmi, Ini, vlastiti plin po povlaštenim cijenama prodaju privatnoj tvrtki svog pajdaša, a ovaj ga potom preprodaje po deseterostrukim cijenama i s još nekoliko sebi sličnih u godinu dana zgrne milijardu. A istodobno, dodao je, slušamo obmane premijera Andreja Plenkovića kako zahvaljujući njemu građani električnu energiju ne plaćaju deset puta skuplje. To je ludost! Hrvatska sama proizvodi više od 50 posto dostatnih količina električne energije, a aktiviranjem termoelektrana na lako lož ulje taj se postotak može i povećati.

„Ukratko, suočeni smo s rastakanjem države u režiji državne vlasti, a koja je svoju stranku poistovjetila s državom misleći pritom da član te stranke može raditi što hoće ili upravljati zemljom kako hoće. Ne, gospodo, država je naša, ona je opće dobro, dobro sviju nas, narodna, a to što javnost šuti, ne diže glas dok se događaju ovakve svinjarije dokaz je da smo kao društvo nezreli i da nismo svjesni vlastite snage. Stoga je ova presica i apel hrvatskim građanima da prestanu gutati knedle koje nam vlast servira. Umirovljenici, samohrani roditelji, radnici..., svima nam slijedi puko životarenje, a premijer nam prodaje neke svoje bajke o uspješnoj i sretnoj državi blagostanja. Dobro je samo njemu i šačici odabranih, oni sigurno neće osjetiti nikakve teškoće“, završio je Butorac, a na njega se nadovezao Nikola Ivaniš, počasni predsjednik PGS-a, nazvavši nemoralnim i nesocijalnim podizanje mirovina tako da će oni s najvišim mirovinama opet dobiti najviše, a oni s najnižim tek mrvice, beznačajne povišice.

pgs_rijeka_2022__2_

„To će dodatno povećati ionako velike socijalne razlike u društvu, a tenzije će i dalje rasti. Jednom napokon treba stati na kraj tako nepravednom modelu povećanja mirovina s istim postotkom za sve umirovljenike bez obzira na visinu mirovina. Situacija je jasna: onaj s najmanjom treba dobiti najvišu povišicu i obrnuto, onaj s najvećom mirovinom mora dobiti najmanju povišicu. Ovo danas je besmisleno, ustvrdio je Ivaniš dok je predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić u startu svoga izlaganja rekao da danas, dok trpimo najveću inflaciju ikada i svjedočimo najvećoj pljački ikada, već možemo pričati o narušenosti temelja hrvatske državnosti.

„U srpnju ove godine cijene su prosječnu rasle 12,3 posto u odnosu na srpanj prošle godine. Tolika inflacija, jasno, posljedica je i rasta cijene energenata, ali u situaciji u kojoj se Hrvatska danas nalazi oni ne smiju biti isključivo tržišna kategorija već Vlada treba hitno intervenirati za spas gospodarstva, poduzetnika, lokalnih samouprava i, dakako, građana. Primjer Grada Krka- s oko 600.000 kuna godišnjih troškova na ime električne energije penjemo se na 3,5-4 milijuna kuna u sljedećoj. Mnogi poduzetnici bit će ili već jesu prinuđeni zatvarati svoje poslovne prostore zbog nemogućnosti plaćanja tolikih iznosa samo za električnu energiju. S obzirom na sve silne afere, logično se postavlja pitanje želi li i može li ova Vlada poduzeti išta suvislo i konkretno da nas spasi od propasti. Mi u PGS-u smatramo da je to nemoguće, da je sazrelo vrijeme za prijevremene parlamentarne izbore i sastavljanje neke nove Vlade, sazrelo je vrijeme da birači poruče ovakvom HDZ-u jedno jasno 'NE'!

Poskupljenja energenata dotaknuo se član Predsjedništva stranke Damir Pilepić. Naveo je primjer jedinica lokalnih samouprava i komunalnih društava koji su po svojoj definiciji neprofitne organizacije i ne posluju u plusu pa će, stoga, svaki nastali manjak o poslovanju uzrokovan poskupljenjem energenata komunalna društva moći pokriti isključivo na teret građana, podižući cijene svojih usluga. Ionako osiromašene građane tako čeka novi snažan udar na standard, a mogao bi se izbjeći izuzimanjem lokalnih samouprava i komunalnih društava od plaćanja skupljih energenata. Država mora reagirati, a naš je prijedlog da spomenute subjekte središnja vlast prebaci na tarife, odnosno cijene što važe za kućanstva, predložio je Pilepić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...