[FOTO/VIDEO] Probijen tunel Podmurvice: Napokon spojene obje strane 1250 metara dugog tunela

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 04.02.2022

tunel_podmurvice_probijanje__4_

Tunel se probijao s dvije strane, sa Škurinja i u blizini ZTC-a, čime je dovršena prva faza iskopavanja, odnosno probijanja gornjeg dijela tunelske cijevi.

Rijeka - Dovršeno je probijanje tunela Podmurvice! Sjeverna i južna strana tunela na najzahtjevnijem dijelu ceste D-403 u gradnji, spojene su jutros oko 10 sati. Iskop tunela Podmurvice izvodio se primjenom novoaustrijske tunelske metode (NATM). Probijanju posljednjih metara tunela, kao predstavnik državnog vrha svjedočio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture RH ali i riječki gradonačelnik Marko Filipović te zamjenik župana Primorsko - goranske županije Vojko Braut.

Ministar Butković je istaknuo kako je iznimno zahvalan i zadovoljan budući je do probijanja tunela došlo mjesec i 24 dana ranije od predviđenog roka. „Osim ovog projekta, mi danas u Hrvatskoj provodimo velike infrastrukturne projekte, od Pelješkog mosta, gradnje Vc koridora, luka, lučica, velikih željezničkih projekata. Ovo je jedan od tih velikih projekata koji je bitan za razvoj riječke luke, Zagrebačke obale, koja je uspješno odabrala svog koncesionara, te u tom smislu zahvaljujem Lučkoj upravi, a posebno Vladi i predsjedniku Vlade, koji su pružili ogromnu podršku prilikom realizacije ovako velikih i važnih projekata. Realizaciju ovog projekta možemo zahvaliti i europskim fondovima jer smo kao država pokazali da znamo pripremati i provoditi projekte koji se financiraju od strane EU.“, istaknuo je ministar Butković.

Ministar se također zahvalio i Gradu Rijeci na jako dobroj suradnji koja može biti primjer kako pripremati ovako velike projekte. „Projekt se nastavlja dalje te bi njegov završetak trebao biti na ljeto sljedeće godine. Vjerujem da neće biti nekih nepredviđenih okolnosti koje će usporiti završetak ovog projekta, a sve kako bi luka Rijeka postala ono što i treba biti, najveća luka na sjevernom Jadranu.“ zaključio je ministar.

Tunel Podmurvice je ukupne duljine 1250 metara a probijao se s dvije strane, sa Škurinja i u blizini ZTC-a, čime je dovršena prva faza iskopavanja, odnosno probijanja gornjeg dijela tunelske cijevi. Druga će se faza iskopavanja odvijati uglavnom strojno, uz vrlo rijetka miniranja, pa građani u okolnim ulicama konačno mogu odahnuti. Istodobno se odvija i betoniranje obloge glavne tunelske cijevi, što će potrajati do kraja godine kada kreće i opremanje tunela.

VIDEO

Gradnja državne ceste D-403 proglašena je strateškim projektom Republike Hrvatske u vrijednosti od nevjerojatnih pola milijarde kuna, a povezivati će kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali te zapadni dio središta Rijeke sa zaobilaznicom na čvoru Škurinje. Visoka cijena nametnula se zbog vrlo zahtjevne izgradnje koja uključuje 316 metara dug vijadukt Piopi, vijadukt Mlaka, željeznički podvožnjak i dva kružna raskrižja.

Radovi na 3 kilometra dugoj cesti započeli su krajem 2020. godine, a sve bi trebalo biti dovršeno do kraja prve polovice 2023. godine.

Veliku fotogaleriju s današnjeg konačnog probijanja tunela pogledajte u nastavku...

Probijen tunel Podmurvice u sklopu projekta izgradnje državne ceste DC403