Problemi u ugostiteljstvu - situacija s radnom snagom katastrofalna

Autor: Marina Pauletić 24.02.2024

wp-content/uploads/2020/05/kafici-ugostiteljski-objekti-rad-2020-kastav-2.jpgFoto: ilustracija

Svoje je mišljenje iznio Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Rijeka – Nedostatak radnika prisutan je u gotovo svim djelatnostima u Hrvatskoj, a osobito je time pogođeno ugostiteljstvo. Kvalitetni konobari u inozemstvo odlaze već godinama na što su i sami ugostitelji upozoravali, međutim njihova upozorenja nisu bila shvaćena ozbiljno.

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, Vedran Jakominić iznio je svoje viđenje problema. Osvrnuo se pritom na visinu plaće koju može dati svom radniku dajući primjer kako plaća od tri tisuće eura nije izvediva, ako njegovi poslovni rezultati to ne mogu pratiti. Ugostitelji su, kaže, tražili smanjene stope PDV-a koja u Hrvatskoj iznosi 25 posto te je najveća u Europskoj uniji. Osim toga, tražila se promjena poreznih stopa na plaće, legalizacija napojnice, vaučeri za rad, reguliranje privremenog i povremenog rada, itd. Povremeni rad, primjerice, rasteretio bi događanja poput svadbi i drugih velikih evenata te bi istovremeno bio legalan. Nažalost, to se nije dogodilo pa je trenutna situacija katastrofalna.

Veliki problem vidi i u tome u što je Hrvatska pretvorila turizam – tijekom špice sezone angažiraju se golemi resursi: smještajni kapaciteti, tankovi za vino i pivo, frižideri, a potom svi oni stoje prazni do dolaska iduće sezone. Domaća industrija, odnosno domaći proizvodi to teško prate pa se uvoz događa i tim putem, zaključuje Jakominić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...