Proglašeni pobjednici foto natječaja za srpanj s temom Srpanjske žege i vrućine

Autor: Andrea Načinović 01.08.2022

ljetni_san Foto: Goran Grudić

Tema za kolovoz je “VODA” – u svim svojim agregatnim stanjima, voda kao egzistencijalni faktor, voda kao ekološki problem, voda kao ambijent relaksacije i zabave. Rok za prijave je 21. kolovoza 2022., a više informacija dostupno je na POVEZNICI.

Rijeka - Tema srpanjskog natječaja je bila Srpanjske žege i vrućine koje su zaista bile jake i žestoke.

" Svi smo vapili za kišom i negdje je došla munjevito u obliku grada i nanijela dosta štete poljoprivredi, a na većem dijelu Hrvatske uopće je nije bilo. To je tako s prirodom – čas je ovako, čas onako i često nije onako kako nama treba. Mi smo dio te prirode i moramo je osluškivati, osjećati je i usklađivati se s njom. Taj „fenomen“ kojeg zovemo čovjek ne smije se odmaknuti i ići mimo prirode premda je to kroz svoju evoluciju često činio. Sve te „incidente“ prirode – od suše do poplave – čovjek mora osjetiti, predvidjeti te se uskladiti i ići dalje.

Dakle, srpanjske su žege u fotografskom smislu donijele deset sjajnih fotografija iako neke ne prate temu, ali su u suštini dobar slikovni zapis. Tema nije nimalo laka jer je trebalo pronaći elemente vizualnog sadržaja koji na najjednostavniji i na najvizualniji način dočaravaju vrućinu što baš i nije tako jednostavno. Zbog ove složenosti i zahtjevnosti teme, odmah ističem i pohvaljujem Ispaša na Unijama Dominika Karčića i Morska pjena hladi Staše Sobolevskog. I jedna i druga fotografija imaju elemente koji odražavaju dnevnu vrućinu. Prva spomenuta fotografija napravljena je u protusvjetlu s naglašenim bijelim obrubom ovaca kao posljedica kontra svjetla. One su u ambijentu blago zlatnožutog pejzaža koji emanira vrelinu i smiraj dana. Na drugoj spomenutoj fotografiji Staše Sobolevskog, morska se pjena koja hladi, kako sam autor kaže, širi zrakasto unutar kvadratne forme i time čini vrlo dinamičnu kompoziciju.

Fotografiju koju posebno ističem i nominiram za prvo mjesto mjeseca srpnja je Ljetni san Gorana Grudića. I ona je snimljena u kontra svjetlu s naglašenim vlatima trave u prvom planu kroz koje ili preko kojih gledamo horizont i sunce koje samo što nije zamaklo za taj horizont. Možda je čak i jutro pa možemo reći da sunce koje je tek izašlo najavljuje vruć i vreo dan. Ova je fotografija slika jednostavnoga sadržaja, slojevite i čvrste kompozicije koju je autor izgradio koristeći blagodati oštrine i neoštrine kao bitnih izražajnih sredstava fotografskoga jezika. Dakle, svi elementi sadržaja su taman tamo gdje trebaju biti unutar zadanog okvira, tj. kadra i zato je ona potpuna u smislu interpretacije teme i strukture kompozicije kao bitnog faktora u doživljaju snimljenoga sadržaja", rekao je Borislav Božić, prof.

Tema za kolovoz je “VODA” – u svim svojim agregatnim stanjima, voda kao egzistencijalni faktor, voda kao ekološki problem, voda kao ambijent relaksacije i zabave. Rok za prijave je 21. kolovoza 2022., a više informacija dostupno je na POVEZNICI.

“Ljetni san” autora Gorana Grudića ujedno je i pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka.