Program prometne kulture za najmlađe u OŠ Fran Franković

Autor: Sandra Turkalj 28.09.2022

Jumicar_HR_-_Program_prometne_kulture_za_najmladje

Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 90.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola

Rijeka - „Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Organizatori najavljuju provedbu ove akcije i u Osnovnoj školi Fran Franković Rijeka 21. listopada. Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: Pu primorsko- goranska, Gradsko društvo Crvenog Križa Rijeka i Dobrovoljno vatrogasno društvo Drenova pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, OŠ F. Franković te prijatelja program Audio tehnika d.o.o. i Sensoriis Centar.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama. Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 90.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola.

Program čine dva djela. Prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

"Djeca su naša budućnost, ali i naša odgovornost. Oni su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici. Zato im već u ranijoj školskoj dobi moramo omogućiti što djelotvorniju edukaciju i pripremu za sigurno snalaženje na ulici, nogostupu, pješačkom prijelazu i kolniku. Program prometne kulture za najmlađe - odgovor je na problematiku preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, kojeg uprava škole i školska djeca s oduševljenjem prihvaćaju. Cilj nam je tijekom godine obuhvatiti što više školske djece u Hrvatskoj, a ako uz pomoć mjerodavnih ministarstava i zajednice ovaj program postane dio redovitog školskog programa, vjerujemo da će uskoro biti dostupan svakom učeniku u RH", poručuje voditelj programa Alan F. Alagić

Pored prometnog poligona djeca se imaju priliku upoznati se s policijskim vozilima i zanimanjem policajca i još jedanput ponoviti sve najbitnije vezano za cestovni promet a sve u cilju da ostanu živi. Djeca pored učenja o prometu, imaju priliku proći radionice „Osnove prve pomoći“ u organizaciji Crvenog križa i „Zaštita od požara za djecu“ u organizaciji lokalnih JVP-i i DVD-a. Po provedenoj obuci polaznici dobivaju diplomu koje im simbolično dijele predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Foto: Jumicar Hrvatska

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...