Promocija filma "Trubač uvijek trubi parput" u Astronomskom centru Rijeka u sklopu akcije @Budi svemirski detektiv - posvećene inkluziji osoba s invaliditetom

Autor: Nikola Cvjetović 23.02.2024

astronomski_centar_rijeka_2023__2_

U subotu 24. veljače u 18 sati održati će se promocija posljednjeg nastavka filma "Agent 010"Rijeka - U Astronomskom centru Rijeka u subotu 24. veljače u 18 sati održati će se promocija posljednjeg nastavka filma "Agent 010" pod nazivom "Trubač uvijek trubi parput". Promociju zajednički organiziraju Udruga Spirit i Astronomski centar Rijeka – Rijeka sport u sklopu akcije @Budi svemirski detektiv, posvećene inkluziji osoba smanjene pokretljivosti i popularizaciji projekata koji potiču razvijanje talenata i društveni angažman osoba s invaliditetom.
U već propoznatljivom simpatičnom detektivskom žanru, treći nastavak donosi akcijsku komediju s elementima drame i znanstvene fantastike. Riječ je o do sada najdužem nastavku filmskog serijala Agenta 010 čije snimanje je započelo u travnju 2023. godine, jednim dijelom i u prostorima zvjezdarnice i parka Astronomskog centra Rijeka. Ovo je druga promocija ovog nastavka s ciljem rasta popularnosti filmova osoba s invaliditetom. U glavnim su ulogama Dorian Matić kao detektiv Dodo, odnosno Tajni agent 010, Dora Brnić kao Esmeralda, Tea Superina kao pjevačica Barska Mušica i sviračica ukulelea te Toni Lesica kao Al Patone i trubač. Velika podrška tu su bili i roditelji glavnih glumaca koji su odigrali i neke manje uloge. Cijeli serijal ostvaren je s mladim osobama s poteškoćama iz riječke Udruge Spirit te pod vodstvom Denisa Pilepića i Helge Paškvan, a u kojima se kao gosti pojavljuju Mile Kekin, Dražen Turina Šajeta, Krešimir Mišak, Asim Ugljen i druge poznate osobe koje su podržale projekt.
Sadržaj: Čudnovata je to priča s obzirom na to da radnja šeće kroz različite periode povijesti sve do Frankopana, Rimljana i kamenog doba. Već na kraju drugog nastavka postoje naznake velike svjetske katastrofe, no one se dodatno raslojavaju u trećem nastavku kada Krešimir Mišak iznad Europe uoči nepoznati leteći objekt, o kojemu začudo, u američkoj vladi ne znaju ništa. Jedina osoba koja bi mogla imati odgovor na ovo pitanje je Tajni agent 010, no on ima puno posla i kako sam više puta kaže, jako je skup.
Više o Udruzi Spirit i serijalu "Agent 010" :


Riječka "Udruga Spirit" u djelo provodi ideju uključivanja osoba s invaliditetom u društvo na inovativan način: kroz produkciju detektivskih filmova koje te osobe stvaraju i u kojima glume, dok se uz njih kao podrška pojavljuju osobe iz javnog života.


Do sada su snimljena tri takva filma: "Ni vremena za umirat" (2021. 25min), "Igra sudbine" (2022. 25min) te "Trubač uvijek trubi parput" (2023.48min), a zajednička su im poveznica likovi i nestereotipno prikazivanje osoba s poteškoćama: u njima one kroz duhoviti akcioni film imaju presudnu ulogu u borbi protiv zla i za spas planete, duhovite su, "brze na jeziku i na djelu", dok ni traga nema uobičajenim stereotipima, sažaljenju ili jadikovkama. Takav je ishod proizašao iz dugotrajnog pripremnog rada s mladima s poteškoćama tijekom kojeg su, uz pripremu za glumu, oni osmislili likove, zaplet, scenarij i gegove uz vođenje Helge Paškvan. Iz filma u film glavne likove tumače Dorian Matić, Dora Brnić, Tea Superina i Toni Lesica, a u tome ih u sporednim ulogama ili cameo pojavama podržavaju poznate osobe, roditelji i prijatelji. Režirao, snimio i montirao Denis Pilepić- Pille (u suradnji s članovima i članicama Spirita).


Snimanje i dovršetak filma u velikoj mjeri omogućile su stotine sati volonterskog rada i brojne posudbe. Film su financijski podržali mnogi, ukupno je učestvovalo više od 50 ljudi, na više od deset lokacija.
Više o Astronomskom centru Rijeka:


Astronomski centar Rijeka već petnaest godina provodi aktivnosti popularizacije znanosti – astronomije u Hrvatskoj i široj regiji. U sklopu Rijeka sporta, jedini je objekt tehničke kulture koji sadrži zvjezdarnicu, prvi digitalni planetarij u Hrvatskoj, tri dvorane, caffe bar te ulaznu i panoramsku terasu i druge pomoćne prostorije. Osnovna namjena objekta je popularizacija astronomije i srodnih znanosti: ekologije, geologije, matematike, fizike, kemije, biologije. U Centru se također održavaju razni tematski događaji, festivali, eventi, koncerti, izložbe i druge aktivnosti bitne za razvoj društva i zajednice.
Astronomski centar Rijeka posvećen je dijeljenju znanja i interesa za prirodu i svemir sa svima.


Uz to Smjernice za Astronomiju i astrofiziku za 2020. godinu (Decadal Survey of Astronomy and Astrophisics 2020.) stavljaju jaki naglasak na širenju pristupa osobama smanjene poretljivosti, uklanjanje prepreka i stvaranju okruženja koje izbjegava uznemiravanje i diskriminaciju svih vrsta te podržavanje projekta inkluzije osoba s invaliditetom. U sklopu brojnih i različitih programa Astronomski centar Rijeka posjećuju članovi Centra za odgoj i obrazovanje, Udruga invalida rada, Društvo multiple skleroze, Centar za rehabilitaciju i druge udruge invalida iz područja Primorsko - goranske, Istarske, Zagrebačke i Varaždinske županije.


Prepoznat rad Astronomskog centra:
· dobitnik priznanja International Property Awards 2014. u kategoriji objekata od javnog
interesa (Public Services Development) za područje Europe,
· dobitnik posebne nagrade u kategoriji "Turistička ponuda ili zanimljivost" na županijskoj
razini akcije Plavi cvijet, koju je u sklopu edukativno-ekološkog projekta Volim Hrvatsku
provela Turistička zajednica Primorsko-goranske županije,
· dobitnik nagrade Društva inovatora Sigma–CBTour 2011. za najbolju marketinšku
strategiju u inovativnom poslovnom turizmu.
· riječki planetarij član je Međunarodne udruge planetarija – IPS (International Planetarium
Society) od 2009. godine te i dobitnik priznanja "Član - Laureat za 2020. godinu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...