Promovirana monografija „50 godina Sveučilišta u Rijeci“

Autor: Marina Pauletić 06.12.2023

rektorat_50_godina_monografija

Izdanjima se zaokružuje cijela godina u kojoj se obilježava 50. obljetnica Sveučilišta, a obje publikacije u posvećene su ljudima.

Rijeka – Danas je održano predstavljanje dvaju sveučilišnih izdanja, monografije „50 godina Sveučilišta u Rijeci“ čija je izvršna urednica Elvira Marinković Škomrlj, glasnogovornica Sveučilišta te Leksikona rektora, prorektora, dekana i pročelnika odjela Sveučilišta u Rijeci, urednik Gorana Kalogjere. Izdanjima se zaokružuje cijela godina u kojoj se obilježava 50. obljetnica Sveučilišta, a obje publikacije posvećene su ljudima.

„Monografija i Leksikon naša su želja da kažemo hvala svima. Svako sveučilište ima obvezu brinuti o svojoj baštini, ljudima i zabilježiti trenutak, a pogotovo ovako veliki trenutak kao što je 50. obljetnica. Na neki način zaustaviti vrijeme, promisliti o prošlim godinama i ostaviti tu bilješku nekim drugim generacijama koje će slaviti neke bolje i veće obljetnice“, navela je rektorica Snježana Prijić Samaržija.

rektorat_50_godina_monografija-85037

Župan Komadina je istaknuo kako se približava kraju godina u kojoj Županija slavi 30 godina svoga postojanja, a Sveučilište 50 godina. „Županija sigurno ne bi bila ista da nema Sveučilišta. To je rasadnik kadrova koji drže gospodarstvo i društveni život naše županije. Čestitam svima koji su dali svoj doprinos ovoj visokoj obljetnici“, naveo je.

„Od samoga osnutka, riječko se Sveučilište razvijalo hodajući ukorak s najnovijim znanstveno – obrazovnim standardima, nerijetko postavljajući nove, propulzivne ciljeve, stvarajući tako svoj ugled u Europi i svijetu. Tradicija i kvaliteta našeg Sveučilišta ponajviše se ogleda kroz ljude, vrsne profesore, znanstvenike, studente koji uz izvrsnost u znanju stvaraju i nove vrijednosti u našem društvu. Cijeli taj krug velikih ljudi, razlog je uspjeha riječkog sveučilišta i sve češći odabir studenata europskih zemalja, koji žele stjecati svoje obrazovanje na ovom, reći ću bez imalo skromnosti, prestižnom Sveučilištu“, rekao je gradonačelnik Filipović.

rektorat_50_godina_monografija-40217

Monografiju „50 godina Sveučilišta u Rijeci“ čija je izvršna urednica glasnogovornica Sveučilišta Elvira Marinković Škomrlj predstavio je prof.dr.sc. Amir Muzur, rekavši kako je na monografiji radio veliki broj ljudi. „Monografija je jako važna u životu jedne institucije, ona nam pokazuje kako vrijeme brzo protječe. Ova publikacija pokazuje veliku snagu Sveučilišta koja se najbolje ogleda u svim onim mladim ljudima koji svake godine sa svojim diplomama i znanjem izađu s naših fakulteta“, naglasio je Muzur.

O Leksikonu koji je predstavljen uz monografiju govorio je Goran Kalogjera istaknuvši kako je ideja bila na jednom mjestu sabrati sve rektore, prorektore, dekane i voditelje odsjeka koji su tijekom svih godina stvarali Sveučilište. „Pritom želim naglasiti da su uz sve njih na izgradnji Sveučilišta kakvo mi danas imamo radili svi, osim navedenih tu su i čistačice, domari, administracija, voditelji odjela, tehničke službe, računovodstvo, svi oni čine naše Sveučilište i svima im se treba zahvaliti“, zaključio je Kalogjera.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...