[VIDEO] Provedena akcija Dan bez poginulih u prometu

Autor: Sandra Turkalj 22.09.2022

policija_brzina_promet_2022__5_

Kao i proteklih godina, akcija je uspješno završena i nitko nije smrtno stradao u prometnim nesrećama čime je postignut najvažniji cilj ovog projekta

Rijeka - Prometna akcija Dan bez poginulih u prometu provedena je jučer na području nadležnosti PU primorsko-goranske. Akcija je održana u okviru ROADPOLOVE akcije Dani sigurnosti u prometu, što se provodi od 16. do 22. rujna na području Europske unije.

policija_brzina_promet_2022__3_

Ovaj europski projekt prometne policije provodi se od 2016. godine s dugoročnim ciljem smanjivanja i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibiliziranja svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.

policija_brzina_promet_2022__4_

Posebna pozornost tijekom provedbe akcije bila je usmjerena prema prekršajima nepropisne brzine, vožnje pod utjecajem alkohola te korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji. Uz prekršaje, tijekom akcije je evidentirano i pet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena. Kao i proteklih godina, akcija je uspješno završena i nitko nije smrtno stradao u prometnim nesrećama čime je postignut najvažniji cilj ovog projekta.

policija_brzina_promet_2022__2_

Jučerašnju akciju popratili su i predstavnici medija na punktu Rujevica u Rijeci gdje im se obratio policijski službenik Dino Dolušić iz Službe prometne policije te pri tome naglasio da u proteklih pet i više godina od kada se akcija provodi, na području Primorsko-goranske županije taj dan nije bilo poginulih u prometu. K tome je istaknuo pozitivni trend smanjenja stradalih u prometu tijekom cijele ove godine.

policija_brzina_promet_2022__6_

Naime, prošle 2021. godine do 21. rujna je evidentirano 19 osoba poginulih u prometu, dok je ove godine u istom razdoblju devet osoba, a što je smanjenje za više od 50 %. Tijekom akcije zaustavljeni vozači su imali priliku i potpisati prisegu o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu.

policija_brzina_promet_2022__1_

Ovaj Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije – ROADPOL- i istovremeno se provodi u svim državama Europske unije te u suradnji s Europskom komisijom, a u Europskom tjednu mobilnosti.

VIDEO