Provodi se akcija „Mir i dobro“

Autor: Marina Pauletić 16.12.2022

wp-content/uploads/2020/12/petarde-mir-i-dobro.jpg

U okviru akcije „Mir i dobro“ tijekom studenog i prosinca ove godine održano je 14 edukacija za 272 učenika.

Rijeka - Od ponedjeljka, 12. prosinca pa do 8. siječnja 2023. godine i na području Policijske uprave primorsko-goranske policija provodi akciju „Mir i dobro“. Riječ je o tradicionalnoj akciji koja se provodi od 1993. godine na području cijele Hrvatske radi ostvarivanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti u predblagdanskom i blagdanskom vremenu, ali i radi sprječavanja prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava te stradavanja ljudi i imovine.

Tijekom prošlogodišnje akcije od 15. prosinca 2021. do 10. siječnja ove godine, na području Primorsko-goranske uprave, zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzet je jedan komad vatrenog oružja, 68 komada streljiva i 230 komada pirotehničkih sredstava. Osim toga, utvrđeno je sedam prekršaja radi nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava.

U okviru akcije „Mir i dobro“ tijekom studenog i prosinca ove godine održano je 14 edukacija za 272 učenika kojim su obuhvaćene četiri osnovne i tri srednje škole te su podijeljeni promidžbeni materijali učenicima i građanima.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Podsjećamo, prema Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja pirotehnička sredstva su razvrstana u nekoliko kategorija, a građanima su za osobne potrebe dostupna pirotehnička sredstva kategorija F1, F2 i F3.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 sastoje se od pirotehničkih igračaka, bengalskih šibica, šibica za gađanje, konfeti bombe, patrone za cigarete, gađanje, bombona, čepova i vrpci, male petarde i drugi slični proizvodi.

U kategoriju F2 pripadaju pirotehnička sredstva petarde, žabe, konfeti za sobnu uporabu, vatrometne kutije, male rakete i drugi, dok su pirotehnička sredstva kategorije F3 gotovo identična samo sa snažnijim efektima.

Prodaja i uporaba sredstava iz kategorije F1 je dopuštena tijekom cijele godine građanima starijim od 14 godina. Što se tiče pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 prodaja je dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja isključivo građanima starijim od 18 godina.

Sredstva F1 dopušteno je koristiti u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba, dok za sredstva kategorije F2 I F3 nije dopušteno korištenje u zatvorenim prostorima i na mjestima s većim brojem osoba.

Propisane su kazne za protupravno postupanje s tim sredstvima pa će se tako novčanom kaznom u iznosu od 5 000 do 15 000 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba:

- ako je mlađa od 18 godina, a koristi pirotehnička sredstva kategorije F2 I F3, kao i osobe koje su starije od 18 godina i uporabljuju pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca;
- koja koristi nedozvoljena sredstva u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Isto će se kazniti osoba koja nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se i roditelj, odnosno zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Video možete pogledati ovdje.

Apel policije građanima

Neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim i drugim eksplozivnim sredstvima može izazvati teške ozljede. Česte su ozljede šaka, prstiju, lica i očiju. Uzrokuju i požare (na balkonima, podrumima i drugim mjestima), a posebno je opasna njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje…).

Više o savjetima policije za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima možete saznati u BROŠURI Ministarstva unutarnjih poslova.

Građanima savjetujemo - pirotehnička sredstva (petarde, svjetleće rakete i dr.) nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama, stoga:

• ne poklanjajte djeci i drugima nešto od čega bi mogli stradati,
• budite uzor svom djetetu, djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite,
• obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer upravo njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje,
• budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima.

DJECO, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih i ne pomičite ih. Ukoliko ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju na telefon 192!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...