Pršutana Antolović iz Tinjana i OPG Kamenar “Sirana Frankulin” zajedno sa proizvodima na plati Adventske kućice Morskog prasca

Autor: Nikola Cvjetović 29.11.2022

opg_morski_prasac_prsut_sir__4_

Na Adventskoj kućici Morskog prasca moći ćete degustirati ove vrhunske prozivode po cijeni od 80 kuna za platu

Rijeka - Na Adventskoj kućici Morskog prasca na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske moći ćete degustirati vrhunske prozivode Pršutane Antolović iz Tinjana i OPG-a Kamenar “Sirana Frankulin”.

opg_morski_prasac_prsut_sir__2_

Obitelj Antolović poznata je po svojim nagrađivanim pršutima u središnjoj Istri. Istarski pršut izvorni je istarski trajni suhomesnati proizvod koji se ubraja u hrvatske autohtone proizvode. Receptura specifičnog istarskog pršuta očuvala se predajom, a važan utjecaj na njegovu pripremu ima lokalno podneblje. Uključuje soljenje čistom krupnom morskom soli, prešanje i tretiranje smjesom papra, češnjaka i mirodija, a obrađeni se butovi više mjeseci suše na buri. Pršut Antolović dobitnik je nagrada : Šampion ISAP-a 2014. I 2015. godine u kategoriji istarskog pršuta, Zlatna medalja ISAP 2013. I 2011. Godine.
Od davnina su se Grobničani bavili stočarstvom, proizvodnjom kravljeg mlijeka i sira. I sve uspijevali prodati naravno u Rijeci. No malo je toga ostalo od domaćeg mljekarstva, pa tako i ovdje. Iznad Grobnika preživjela je samo jedna sirana. Ondje gdje su po Grobniku hodali Frankopani, danas je sirana Frankulin. 'Od vavek' je tu bilo blaga, a obitelj Kamenar samo ga je brojčano povećala. Pedesetak krava, junica, teladi i dva bika idu na ispašu svaki dan tri sata. I otprilike 300 litara kvalitetnog mlijeka na dan odlazi u proizvodnju sira.Sve kravlje mlijeko ide u tvrdi zreli sir, slani grobnički, sir škripavac, skutu te po narudžbi u razne polutvrde sireve sa začinima od papra, crvene paprike, bosiljka, do tartufa. U ovoj sirani, koja radi dvanaest godina, jedna je sirarica. A ona priznaje da bi tu mogla biti i dvadeset četiri sata na dan.

opg_morski_prasac_prsut_sir__3_

- Ja uživam u ovom poslu. Da ne uživam ne bih to delala. I meni ne igra ulogu je li ponedjeljak ili utorak, petak ili nedjelja. Ako treba delat', ja ću delat'. Ja ću poći i na sajam i nekad i za blagdan - i ujutro i navečer. Jer čovjek mora voljeti ono što radi - kaže sirarica Marica Gulić.

Udruženim snagama, a ovdje ih ne manjka, proizvod dobiva i na kvaliteti. Naime, sir Frankulin ima i certifikate za kvalitetu. Pomažu svi članovi obitelji - od djece do starijih, pa i susjedi.

- Idu ljudi sve više na te domaće proizvode. To je skuplje i mora biti skuplje, drukčije od tvorničkih i poljoprivrednih, ručna je uvijek skuplja - kad vi imate malo i potrošite energije. Vidjeti kako će biti, za sada ide to na bolje - otkriva nam Aleksandar Kamenar, vlasnik sirane Frankulin.

opg_morski_prasac_prsut_sir__1_

Marica je završila školu za siraricu i sama je naučila kombinirati okuse. Grobničani najviše vole svoj autohtoni slani sir, specifičan po mnogo soli. Ne mogu ga toliko proizvesti, kažu, koliki je za njega interes.

Na Adventskoj kućici Morskog prasca moći ćete degustirati ove vrhunske prozivode po cijeni od 80 kuna za platu na kojoj će vas čekati 10 dkg vrhunskih sireva - grobničkog škripavca i grobničkog tvrdog slanog sira te 10 dkg istarskog vrhunskog pršuta.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...