[RAZGOVOR] Vlado Vretenar: Nagrada za životno djelo županijske Obrtničke komore vrhunac je moje karijere

Autor: Elena Vidović 22.02.2024

Vlado Vretenar lučica ičićiVlado Vretenar

Vlado i „Lučica“ za Ičiće predstavljaju puno više od terase i ugostiteljske ponude koja se na njoj nudi – utkani su u zajednicu.

Opatija - Pred kraj prošle godine u opatijskom je centru „Gervais“ održana svečana sjednica skupštine Obrtničke komore Primorsko-goranske županije na kojoj su dodijeljena godišnja priznanja zaslužnim obrtnicima, članovima Komore. Među laureatima najvišeg priznanja, Nagrade za životno djelo, zasluženo mjesto je zauzeo i Vladimir Vlado Vretenar, vlasnik sada već kultnog ugostiteljskog objekta „Lučica“ u Ičićima.

„Gospodin Vretenar je primjer pravog obrtnika koji svoju strast prema poslu nepretenciozno sjedinjuje s neumornim radom. Radni mu dan započinje i prije pet sati ujutro, osobno se brine za nabavu te čitavu jednu smjenu odradi u kuhinji, a ponekad i više od toga. Svoje djelatnike uči poštovanju prema poslu, u kojem su ljubaznost te brza i kvalitetna usluga imperativ. U prilog tome da je dobar mentor i respektabilan poslodavac govori i činjenica da je gotovo polovica personala njegovog objekta s njime duže od deset godina, što je, u današnjim okolnostima, za objekt koji posluje sezonski, uistinu dojmljivo“ – između ostalog stoji u nominaciji za ovu prestižnu obrtničku nagradu, a te tvrdnje zasigurno može potvrditi i svatko tko Vladu osobno ili barem iz viđenja poznaje.

„Lučica“ posluje od 1996. godine. Prije no što se počeo baviti ugostiteljstvom, Vlado je plovio, kasnije i radio u riječkome „3. maju“, a premda je odabir novog zanata neke možda i iznenadio, Vlado kaže kako odabir nije bio slučajan:
– Postoji poveznica! Obitelj moje pokojne mame je u Klani imala oštariju što mi je poslužilo kao „vjetar u leđa“ da se počnem baviti ovim poslom. Primjerice, marinada od sardela koju pripremam u „Lučici“ je originalan recept kega san preštampal od mame – rekao nam je Vlado i prisjetio se skromnih početaka „Lučice“, kada je „krenuo od nule“. Kaže kako je na raspolaganje dobio plato u ičićanskom portiću i tu je postavio kamp-kućicu, pa postepeno stvarao uvjete za rad: dovedene su voda, struja, s vremenom je opremljena i mala terasa. Upravo je ta terasa, čiji je strop kasnije Vlado „obukao“ u mrežu s tisućama morskih školjaka, postala zaštitnim znakom ovoga objekta.

vlado_vretenar_lucica_icici__1_-74936 Vlado Vretenar pod „nebom od školjaka“ u ičićanskoj „Lučici“

– Tenda na terasi mi je izgledala suhoparno, pa sam je odlučio ukrasiti. Počeo sam s mrežom i školjkama. U stanju kakvom je sada, na njoj ima oko 30 tisuća školjki: nešto se tijekom zime „istroši“, nešto i ukradu, pa svake godine dodajem nove školjke. Nekad sam ih preko zime skidao, školjku po školjku, ali posljednjih desetak godina „nebo od školjaka“ prezimi na terasi – kaže Vlado. Posebna promocija za „Lučicu“, kaže, nije potrebna, već se radije oslanja na zadovoljstvo gostiju i preporuke:
– Zadovoljan gost je najbolji gost! Nikad ne pitam gosta ako je sve bilo u redu, jer, ruku na srce, 90 posto ljudi će ti reći da je sve bilo super. Prava potvrda je ako ti se gosti vrate. Zadovoljan gost će te preporučiti drugima i to je najbolja promocija. Godinama nam se vraćaju i strani i domaći gosti, a bilo je i slučajeva kada su gosti još u agenciji, prije polaska na put, pitali ako Vlado još uvijek radi!

No, Vlado i „Lučica“ za Ičiće predstavljaju puno više od terase i ugostiteljske ponude koja se na njoj nudi – utkani su u zajednicu. Vlado je uvijek spreman logistički poduprijeti sva događanja u Ičićima, od Miće ribarske fešte za djecu iz vrtića i sportskih ribolovnih aktivnosti Športskog ribolovnog kluba Ičići pa do Liburnia film festivala. Uvijek se rado odaziva na događanja koja organizira ili u kojima sudjeluje Udruženje obrtnika, pogotovo kada treba zasukati rukave i pripremiti nekakav show-cooking događaj, poput pripreme više stotina porcija hrane u atraktivnim, velikim loncima, povodom, primjerice, Dana grada ili neke druge lokalne manifestacije. Među prvima je otišao i na Baniju kako bi volonterski pripremao hranu za stanovnike potresom razorenog područja. A povratne informacije vjerojatno se najbolje očituju na zidu „popločenom“ priznanjima i zahvalnicama Vladi Vretenaru i „Lučici“. Tim se priznanjima u prosincu pridružilo i „krunsko“ priznanje – Nagrada za životno djelo županijske Obrtničke komore.

– Ova mi nagrada znači jako puno, ona je u neku ruku vrhunac moje karijere. Hvala Udruženju obrtnika Opatija na nominaciji i Obrtničkoj komori PGŽ-a što su me izabrali, a jedno veliko „hvala“ upućujem i ŠRK-u Ičići, Mjesnom odboru Ičići i ičićanskoj Turističkoj zajednici. No, prije svega moram napomenuti kako su za ovaj uspjeh itekako zaslužni i moja supruga Ines i čitav personal „Lučice“. Nagrada me iznenadila, nisam je očekivao i svakako mi je poticaj za dalje. Nadam se da će se ova trenutna situacija s koncesijama na pomorskom dobru brzo riješiti, da će ishod biti pozitivan, te da ćemo već u ožujku početi s pripremama, a u travnju i otvoriti sezonu – zaključio je Vlado.

Elena Vidović / List Opatija
Foto: Nikola Turina

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...