Restauracija kaljevih peći u Palači šećera pred samim završetkom!

Autor: Sanja Tumara 10.06.2024

palaca_secera-64329 Foto: arhiva

Voditeljica projekta bila je Sabrina Žigo, muzejska savjetnica u Muzeju grada Rijeke. Restauratorske radove izvodili su splitski restauratori Giuseppe Savà i Zrinka Savà, sa suradnicima. Montažerske radove obavio je Nenad Hukman.

Rijeka - Impresivan interijer Svečane dvorane u Palači šećera Muzeja grada Rijeke ovih je dana postao još impresivniji. To se može zahvaliti završnoj fazi projekta restauriranja i montaže dviju velikih kaljevih peći, koje dodatno oplemenjuju prostor Svečane dvorane.

Riječ je o pećima dojmljivih dimenzija, prije svega visinom od 4,70 metara. Njihov je oblik cilindričan, a raskošno su ukrašene biljnim i figuralnim motivima, kako dolikuje reprezentativnom prostoru kojem su namijenjene. Peći su integralan element interijera zdanja od 19. stoljeća i na svojim su se mjestima nalazile sve do početka nedavne sveobuhvatne građevinske obnove Palače. O tomu su cijelo vrijeme vidljivo svjedočile dvije nasuprotne polukružne niše projektirane za njihov smještaj.

Palača je, podsjetimo se, otvorena nakon obnove za javnost u završnici 2020. godine. Pritom je dobro znati da je zapravo riječ o tri kaljeve peći, koje su demontirali stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda i pohranili ih sve do postupka restauracije i povratka na izvorne pozicije. Uvertira aktualnom završetku radova na dvije velike peći u Svečanoj dvorani bilo je restauriranje i montiranje treće, nešto manje kaljeve peći u drugom dijelu Palače, u Salonu veduta, što je učinjeno 2020. godine.

Obnoviteljski radovi na velikim pećima počeli su 2022. godine. To je bilo moguće nakon što su projekt financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Rijeka u iznosu od 120 tisuća eura. S obzirom na raspoloživa sredstava i složenost zahvata, restauratorski radovi izvodili su se u više faza. Prva i druga faza obuhvaćale su razvrstavanje dijelova peći, ispitivanje materijala od kojih su načinjene, te istraživanja i primjenu odgovarajućih restauratorskih postupaka. Treća i završna faza uključila je montažu i završne restauratorske radove.

Voditeljica projekta bila je Sabrina Žigo, muzejska savjetnica u Muzeju grada Rijeke. Restauratorske radove izvodili su splitski restauratori Giuseppe Savà i Zrinka Savà, sa suradnicima. Montažerske radove obavio je Nenad Hukman. Cjelokupan zahvat učinjen je uz nadzor Ministarstva kulture i medija RH – Konzervatorskog odjela u Rijeci, što znači pročelnice Odjela Lillian Stošić, te više stručne savjetnice – konzervatorice Gordane Sobota Matejčić. Asistirao je suradnik Muzeja grada Rijeke Ivan Topolovčan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...