Restorani u Rijeci s bogatom ponudom vegetarijanskih i veganskih jela

Autor: Ana Šumanović 24.10.2022

Maslina-27194

Bilo da se radi o empatiji prema životinjama, svijesti o štetnosti mesne industrije na okoliš ili pak o želji za zdravijom i raznolikijom prehranom, način prehrane koji isključuje hranu životinjskog porijekla nešto je što prehrambena (ali i kozmetička i modna) industrija te ugostitelji u sve većem broju prestaju ignorirati te šire svoju ponudu.

Rijeka - Posljednjih godina na svjetskoj razini, pa tako i u Hrvatskoj, sve je veći broj vegetarijanaca i vegana. Bilo da se radi o empatiji prema životinjama, svijesti o štetnosti mesne industrije na okoliš ili pak o želji za zdravijom i raznolikijom prehranom, način prehrane koji isključuje hranu životinjskog porijekla nešto je što prehrambena (ali i kozmetička i modna) industrija te ugostitelji u sve većem broju prestaju ignorirati te šire svoju ponudu. Među brojnom riječkom gastro ponudom stoga smo izdvojili mjesta na kojima možete iskušati raznoliku vegetarijansku i vegansku hranu.

Klub Makrovega nalazi se na adresi Matije Gupca 7 u blizini HNK „Zajc“ te je namIjenjen ljubiteljima zdrave hrane. Ponuda uključuje makrobiotička i vegetarijanska jela kao što su miso juhe, maneštre, lazanje, musake, pite, sarme, pizze, alge, deserti, prirodni sokovi, čajevi i ječmena kava.

Makrovega

Bistro/Catering Tifan Co. (Spinčićeva 2) na Pećinama nudi jedinstvenu ponudu zdrave, uravnotežene i ukusne lakto-vegetarijanske hrane (bez mesa, ribe i jaja). Naziv Tifan restoranu je dan prema posudi od nehrđajučeg čelika. Ona se sastoji od više manjih posuda (nivoa/katova) u kojima se sprema i servira hrana za dostavu. Na taj način se izbjegava plastična, kartonska, metalna i stiropor ambalaža za jednokratnu upotrebu i podupire održivi razvoj. Tigan Co. nastoji dio te dobre tradicije zdravog prehranjivanja održati dostavom u tifanu. Tifan označava i obrok u podne (izvedenica iz ind-eng.) koji su ljudi tradicionalno donosili na posao od kuće. U našem podneblju nekada su bile poznate 'gamelice' u koje su žene rano ujutro spremale hranu djeci za školu, a muškarcima za posao toga dana. Modernim jezikom danas bi tu tradiciju nazvali slow food.

Priroda i društvo (Užarska 14) uz ponudu smoothiea i prirodnih sokova nudi i drugačiji vege meni svakog dana, te juhe i variva.

Sabai (Šime Ljubića 8) relativno je nov restoran otvoren u prostoru nekadašnjeg najelitnijeg riječkog bordela „La Grotta“ i jedini restoran tajlandske hrane u gradu. Tajland je tradicionalno budistička zemlja, a pošto su mnogi budisti vegetarijanci ili vegani, tajlandska je kuhinja većinom bazirana upravo na sastojcima biljnog porijekla. Jela koja nisu vegetarijanska ili veganska često se vrlo lako pretvaraju u vege opcije zamjenom samo nekoliko sastojaka. Sva hrana je svježa, a kuhari umake rade vlastitim rukama od svježih začina iz egzotičnog tajlandskog vrta.

Fox

KOYA Asian Noodles (Nikole Tesle 2a). Nakon otvaranja restorana Sabai, ovo je još jedan novootvoreni restoran s azijskom hranom. Iako u ponudi ima samo sedam jela, od gotovo svakog se mogu izabrati vegetarijanske i veganske varijante.

Rica (Verdijeva 3b). Osim što je Rica prvi gluten free lokal u Hrvatskoj, u kojem se mogu kupiti razni pekarski proizvodi bez glutena, lokal nudi i vegetarijanske i veganske pizze, sendviče i slastice.

Štorija (Riva 6) osim ponude raznolikih burgera, azijskih i mesnih jela, salata, tjestenine i deserata, u ponudi ima i raznoliki veganski meni pun zanimljivih jela, nekoliko vrsta veganskih burgera te veganske torte.

Storija

Submarine Burger (Marka Marulića 4, Zametska 90) također uz ponudu raznih mesnih jela nudi i nekoliko vrsta veganskih burgera, salata i deserata.

Fox Street Food (Jelačićev trg) također je jedan u nizu fast food objekata koji u svoju ponudu otpočetka uključuju razna veganska i vege jela, ne samo vege burgera, već i sendviča, salati i wrap sendviča.

Mnogi drugi restorani također nude vege jela, mi smo izdvojili one gdje ipak izbora za vegane i vegetarijance ima malo više nego obično, no ne sumnjamo kako će se ovakva ponuda sve više širiti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...