Riječka trešnja 2023.: Turistička zajednica grada Rijeke dodjeljuje nagrade najboljim turističkim djelatnicima

Autor: Portal Torpedo 03.08.2023

grad_rijeka_gradska_uprava_2023__5_

Upravo se trešnja povezuje sa Svetim Vidom, zaštitnikom grada, koji je prema legendi trešnjama darivao djecu i siromašne, a čiji se blagdan obilježava u lipnju svake godine kad je sezona trešanja u punom jeku i može ih se naći na svakom štandu na riječkoj tržnici i kao takve svojevrsni su simbol grada Rijeke.

Rijeka - Šetajući riječkim Korzom proteklih dana vjerojatno ste primijetili novu izložbu na postamentima Grada. Na brojnim fotografijama do 15. kolovoza imate priliku vidjeti neke od najpoznatijih znamenitosti grada Rijeke u društvu trešnje. Atraktivne fotografije gradskih atrakcija snimljene su kamerom poznatog riječkog fotografa Rina Gropuzza. Što predstavlja trešnja i koja je njena poveznica sa znamenitostima grada otkriva Turistička zajednica grada Rijeke.

Turistička zajednica grada Rijeke dugi niz godina provodila je akcije nagrađivanja turističkih djelatnika u cilju odavanja priznanja za uložen trud u pružanju usluga i poticanje novih ulaganja u turistički sektor. Povezane aktivnosti provodile su se u suradnji s upravnim odjelima Grada Rijeke. Dosadašnje dodjele priznanja provođene su u okviru akcije Volim Rijeku koja se uzastopno održavala od 2000. godine, pa sve do 2020. godine kada je prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Tijekom tih devetnaest godina manifestacija je iz skromnih početaka prerasla u velik projekt dobro prihvaćen od strane lokalne zajednice, a o čemu je svjedočio i sve veći broj sudionika koji su se iz godine u godinu uključivali u njegovu provedbu.

U želji za daljnjim održavanjem ove akcije koja je s godinama postala važan projekt Turističke zajednice grada Rijeke, ali i u želji za poticanjem izvrsnosti i priznavanjem ljudskog rada o kojem ovisi stvaranje općeg dojma i doživljaja destinacije kao i unaprjeđenje opće razine kvalitete životnog prostora, Turistička zajednica grada Rijeke pokrenula je rebranding akcije Volim Rijeku i dodjeljuje joj novi naziv - Riječka trešnja. Zašto baš trešnja? Upravo se trešnja povezuje sa Svetim Vidom, zaštitnikom grada, koji je prema legendi trešnjama darivao djecu i siromašne, a čiji se blagdan obilježava u lipnju svake godine kad je sezona trešanja u punom jeku i može ih se naći na svakom štandu na riječkoj tržnici i kao takve svojevrsni su simbol grada Rijeke. To je potaknulo razvoj nove priče s trešnjom u glavnoj ulozi kojom će se na simboličan način odati priznanje svima koji pridonose razvoju riječkog turizma, koji nesebično daju sebe i svoje vrijeme za boljitak zajednice i koji naš grad čine ugodnim mjestom za boravak. Na obostrano zadovoljstvo Turistička zajednica grada Rijeke pokrenula je suradnju s Malom galerijom Bruketa, najstarijom i najpoznatijom galerijom u gradu koja je dala svoj doprinos u razvoju ovog projekta te je osmislila originalne plakete koje će krasiti police nagrađenih turističkih djelatnika, a sve u stilu trešnje.

Nakon nekoliko godina pauze vrijeme je da se ponovno prepozna i nagradi trud turističkih djelatnika stoga Turistička zajednica grada Rijeke ovim putem poziva sve zainteresirane gospodarske subjekte koji obavljaju turističke i njima srodne djelatnosti da kandidiraju svoje najbolje djelatnike za Riječki trešnju 2023. godine u sljedećim kategorijama:

- agencijski djelatnik/ica,
- turistički vodič,
- djelatnik/ica prodaje i marketinga u turizmu,
- recepcijski djelatnik/ica,
- konobar/ica,
- kuhar/ica,
- djelatnik/ica hotelskog domaćinstva,
- policijski službenik/ica,
- vatrogasac,
- djelatnik/ica u prijevozu (pomorski, zračni i cestovni),
- prodavač/ica,
- djelatnik/ica u zdravstvenom turizmu (medicinski, lječilišni, wellness),
- djelatnik/ica u nautičkom turizmu,
- djelatnik/ica na uređenju i održavanju okoliša.

Obrazac prijave možete pronaći na web stranici Turističke zajednice grada Rijeke pod kategorijom Novosti i Potpore i natječaji, a prijave su otvorene do 20. kolovoza 2023. godine i šalju se na mail adresu rijeka@visitrijeka.hr s naznakom u naslovu Riječka trešnja – čovjek ključ uspjeha.

Nakon zaprimanja kandidatura, Stručno povjerenstvo sastavljeno od djelatnika Turističke zajednice grada Rijeke ocijenit će prijedloge temeljem prijava, dok će u kategoriji Pružatelj ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu Turistička zajednica grada Rijeke odabrati najuspješnijeg privatnog iznajmljivača na temelju najvećeg broja ostvarenih noćenja uz uvjet uredno podmirenih obveza prema Turističkog zajednici grada Rijeke.

Svi nagrađeni djelatnici bit će pismeno obaviješteni, a svečana dodjela priznanja upriličit će se 27. rujna 2023. godine prigodnim programom na Trsatskom kaštelu povodom Svjetskog dana turizma.

Godine 1979. Svjetska turistička organizacija odlučila je pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana turizma putem prigodnih manifestacija, priredbi i događanja te je odabran datum 27. rujna, dan kad je 1970. godine usvojen Statut Organizacije. Sva zbivanja uvijek se vežu uz jednu odabranu temu koju određuje Generalna skupština po preporuci Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije. Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...