Riječke akcije za djecu ponovno među najboljima u Republici Hrvatskoj

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 31.01.2023

naj_akcija_prijem

Grad Rijeka imao je mogućnost na natječaj Naj-akcija 2022. prijaviti tri projekta, a sva tri osvojila su nagrade.

Rijeka - STEM park Centra tehničke kulture Rijeka, projekt „Školsko poslijepodne samo za mene“ Osnovne škole Nikola Tesla i „VMB Lab Galerije Kortil“ Udruge Vijeće mladih Benčić ovogodišnji su dobitnici nagrada za Naj-akciju 2022., u okviru akcije Gradovi i općine prijatelji djece.

Grad Rijeka imao je mogućnost na natječaj Naj-akcija 2022. prijaviti tri projekta, a sva tri osvojila su nagrade. Centar tehničke kulture s projektom STEM park dobitnik je prestižne Povelje za Naj-akciju za projekt iz područja odgoja i obrazovanja, tehničke kulture i organiziranog slobodnog vremena za djecu, dok su Pohvale za Naj-akciju iz područja odgoja i obrazovanja, dječjih prava i participacije, slobodnog vremena djece, mentalnog zdravlja djece, prevencije nasilja i socijalne inovacije, odnosno područja kulture pripale projektima „Školsko poslijepodne samo za mene“ OŠ Nikola Tesla te „VMB Lab Galerije Kortil“, Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje Vijeća mladih Benčić.

Prijem za ovogodišnje dobitnike nagrade Naj-akcije održan je u Salonu Grada Rijeke, a nagrade su uručili zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

naj_akcija_prijem1

„Kako bismo najbolje uvidjeli potrebe djece, svijet nekada trebamo gledati kroz dječje naočale“, rekao je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski čestitavši dobitnicima nagrada te istaknuo kako Grad Rijeka titulu Grad-prijatelj djece nosi od 2005. godine, što je zadovoljstvo, ali i svojevrsna obaveza.

„Naša je zadaća pratiti odrastanje djece, omogućiti im što bolje obrazovanje, usmjeravati ih, omogućiti im rast i razvoj u atmosferi tolerancije, otvorenosti, uvažavanja različitosti i sigurnosti. Kao i do sada, nastavit ćemo podržavati sve akcije koje pozitivno utječu na razvoj djece, jer time razvijamo našu zajednicu i ulažemo u našu budućnost“, rekao je Palčevski.

STEM park koji se nalazi ispred Osnovne škole Nikola Tesla, CTK Rijeka realizirao je u suradnji s Fakultetom za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Astronomskim društvom Višnjan, Gradom Rijeka, projektantskim uredom Urbanistički studio Rijeka d.o.o., te djecom i odraslim volonterima. STEM park kojim se nastoje popularizirati STEM područja namijenjen je djeci od 2 do 12 godina, a zamišljen je kao zanimljivo i poučno igralište koje djeca mogu koristiti u svoje slobodno vrijeme, ali i za provedbu terenske nastave. Kako bi vrijeme provedeno u STEM parku bilo iskorišteno na najbolji mogući način, STEM park ima web stranicu na kojoj se može pronaći detaljan opis svih elemenata parka, kao i prijedlog aktivnosti koje se mogu provoditi na njima i/ili pomoću njih, a QR kodovi postavljeni na spravama olakšavaju korištenje elemenata parka. Postavljene sprave omogućuju ostavljanje šifriranih poruka prijateljima, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje sunčevog sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, proučavanje raznih predmeta pod lupom, praćenje klime našeg kraja te brojne druge aktivnosti za djecu i roditelje. Boravkom u parku, djeca uče razmišljati na nov i inovativan način, te kroz jednostavne igre usvajaju znanja i vještine potrebne za zanimanja budućnosti. STEM park opremljen je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske projektu te sredstvima Grada Rijeke koji je za projekt izdvojio nešto manje od 40.900,00 eura.

„Najviše nas veseli što je park prepoznat i što ga koristi veliki broj djece. Zamišljen je da bude veseo i da kroz igru zainteresira djecu za STEM područja“, rekla je koordinatorica razvojnih program CTK Zagorka Prce Veseli i zahvalila Gradu Rijeci što je prepoznao ovaj projekt i nominirao ga za ovu nagradu.

naj_akcija_prijem2

Pohvaljena akcija „Školsko poslijepodne samo za mene“ OŠ Nikola Tesla osigurava podršku učenicima u riziku od školskog neuspjeha i nastanka emocionalnih i ponašajnih poteškoća. Radi se o učenicima iz obitelji slabijeg socioekonomskog statusa, učenicima sa složenom obiteljskom situacijom, učenicima s određenim razvojnim teškoćama, te učenicima pripadnicima romske nacionalne manjine. U okviru akcije učenike se aktivno potiče na razvoj radnih navika, usvajanje zdravih životnih navika, stjecanje vještina efikasnijeg učenja, socijalnih i komunikacijskih vještina, te na razvoj pozitivne slike o sebi. Uz pisanje domaćih zadaća, učenja i čitanja lektire, učenici su brinuli o Školskom vrtu i biljkama u učionici, kao i o općoj urednosti i higijeni prostora, te odvajanju otpada. Bavili su se i sportskim aktivnostima, a imali su priliku sudjelovati i u različitim kreativnim radionicama.

Vezano uz izvanškolske aktivnosti, učenici su bili na projekcijama filmova u sklopu programa Škola u kinu u Dječjoj kući, posjećivali izložbe, obilazili kulturne i povijesne znamenitosti grada i slično. Tijekom školske godine 2021./2022., u programu je sudjelovalo 24 učenika od prvog do osmog razreda. Evaluacija programa ukazuje na značajno poboljšanje u smislu boljeg psihofizičkog zdravlja djece, boljeg školskog uspjeha, razvijenijih radnih i higijenskih navika, komunikacijskih i socijalnih vještina i višeg samopoštovanja. Ukupan prosjek postignutih ocjena učenika je 3,87, a vladanje im je uglavnom ocijenjeno kao uzorno i dobro.

Učenici korisnici usluge i sami pomažu drugima čime se jača njihovo samopoštovanje i razvija proaktivna građanska svijest. Bilježi se bolji socijalni položaj učenika korisnika u matičnim razrednim odjelima, kao i bolja obiteljska klima. Ovaj je program dio riječkog školskog nadstandarda – dodatnih programa koje Grad Rijeka nudi u svojim školama, a za njega je iz proračuna izdvojeno gotovo10.000,00 eura. Značajan dio sredstava za provedbu osiguran je i kroz donacije (RTL, Francuski institut, Plovput d.o.o., Dječja kuća, Art kino, Dinopark, Dom za djecu Ivana Brlic-Mažuranić, Guerilla Kettelbell klub). U provedbi su volonterski sudjelovali i studenti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

naj_akcija_prijem3

Jedna od koordinatorica i voditeljica projekta, psihologinja u OŠ Tesla Orjana Marušić Štimac istaknula je kako se tijekom sedam godina provedbe ovog projekta, u školi stvorila velika sinergija koja je također doprinijela boljem socijalnom statusu djece korisnika ovog programa. „Pokazalo se da oni ostvaruju bolji školski uspjeh, redovno pohađaju nastavu, vrijedni su i bolje prihvaćeni, a isto je važno napomenuti da imamo i odličnu suradnju s njihovim roditeljima. Volim reći da smo svi mi koji sudjelujemo u ovom projektu jedna velika obitelj. Pružamo djeci sve ono što bi oni trebali ili mogli dobiti unutar svoje obitelji, koja im to nažalost nije u mogućnosti pružiti. Osim učenja i pisanja zadaća, puno se družimo, razgovaramo, posjećujemo kina, kazalište i razne druge institucije i želimo da se naša djeca osjećaju i dobro i dobrodošlo u našoj školi i vjerujem da smo u tome i uspjeli“, objasnila je Marušić Štimac.

Pohvaljena je i akcija za djecu Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB, čiji je cilj poticanje dubljeg i trajnijeg odnosa između djece, umjetnosti i prostora. Projekt se sastoji od edukativno-kreativnih radionica za djecu na temu aktualnog postava izložbe u Galeriji Kortil. Strukturu projekta čini 10 vikend radionica u kojima može sudjelovati 15 djece. Kroz interaktivne aktivnosti djeca bi se najprije upoznala s postavom izložbe, pojedinačnim odabranim djelima i autorom/autoricom izložbe, a u drugom dijelu radionice imali su priliku za kreativno izražavanje, odnosno isprobavanje likovne tehnike povezane s izložbom. Nakon svake radionice organizirano je vodstvo po izložbi za roditelje na kojima su djeca su-vodiči. Na ovaj način djeca primjenjuju naučeno, te se osnažuju u vještinama javnog predstavljanja. Roditelji na ovaj način grade pouzdanje u programe i organizaciju, te i sami postaju aktivniji posjetitelji galerijskih prostora i izložbi. Svaka radionica popraćena je člankom koji je objavljen na portalu Brickzine.hr (Gradska knjižnica Rijeka). Primarna ciljna skupina ovog projekta bila su djeca u dobi od 8 do 15 godina.

Ova dobna skupina prepoznata je zbog toga što se do sada s njom nije sustavno radilo na ovom području, ali i zbog njenog potencijala kao budućih korisnika kulturnih sadržaja. U projektu je do sada sudjelovalo 54 djece i 65 odraslih osoba. Kroz ovaj program/akciju omogućen je siguran prostor za djecu i roditelje za upoznavanje s umjetnošću bez predrasuda, te stvorena ugodna atmosfera koja dodatno potiče provođenje vremena u galerijskom prostoru. Projekt je pridonio trendu pretvorbe galerijskog prostora u prostore zajednice. Privlačenjem djece i članova njihovih obitelji u galerijske prostore i odgajanjem djece za kritičko razmatranje umjetnosti, stvara se kvalitetna sadašnja i buduća galerijska publika.

„Vjerujem da smo ovim projektom postigli to da djecu zainteresiramo za umjetnost, omogućili smo im konkretan doticaj s umjetnosti, da upoznaju galerijski prostor, da se u njemu dobro osjećaju i vjerujem da ćemo negdje segmente ovog projekta provoditi i razvijati i dalje u budućnosti“, rekla je Ivana Golob Mihić ispred Udruge Vijeće mladih Benčić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...