Riječki klavirski trio nastupa u utorak

Autor: Nikola Cvjetović 23.10.2023

pexels-violina-orkestar-klasicna_glazba

Koncert počinje u 20 sati.

Rijeka - Koncert Riječkog klavirskog trija (Filip Fak, Krunoslav Marić, Vid Veljak), u organizaciji Zajednice Talijana Rijeka održat će se u utorak (24. listopada) u 20 sati u Palači Modello u Rijeci.

Na programu su djela: Haydna, Schubertta, Matza i Rahmanjinova.

Riječki klavirski trio osnovan je 2016. godine na inicijativu Filipa Faka, Krunoslava Marića i Vida Veljaka glazbenika koji su svoje prvo glazbeno obrazovanje stekli u Rijeci, a koje, uz intenzivnu glazbenu suradnju, veže i dugogodišnje prijateljstvo.
Premda je trio godinom postanka vrlo mlad ansambl, glazbenici koji ga čine već iza sebe imaju mnoštvo iskustva u komornom muziciranju, kao i u solističkim koncertima. Filip Fak docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je od nedavno i ravnatelj Zagrebačke filharmonije. Uz te funkcije Filiip Fak je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Krunoslav Marić član je Zagrebačkih solista, te vrši funkciju predsjednika upravnog vijeća UO Zagrebačkih solista. Ujedno Krunoslav Marić predaje violinu u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Vid Veljak je odnedavno član Zagrebačkih solista i docent violončela na Umjetničkoj akademiji u Splitu.


Svoj inauguracijski koncert trio je održao u listopadu 2016. godine u Rijeci, u dvorani zajednice Talijana. Nakon tog iznimno uspješnog koncerta, trio odlazi u Kinu na turneju koja je obuhvaćala sedam kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, u kojima postiže iznimno uspješne i zapažene nastupe.
Riječki klavirski trio je, uz gore navedene koncerte, nastupao u Zagrebu, na Osorskim glazbenim večerima te u drugim hrvatskim gradovima. Ansambl često nastupa u gradu Rijeci pa su tako zapaženi njegovi redoviti nastupi u dvorani zajednice Talijana u Rijeci kao i u dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, te u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Jedan od važnijih nastupa ansambl bilježi u ciklusu Lisinski subotom u KDVL u ožujku 2022, na tom koncertu su s velikim uspjehom izvedena djela Gustava Mahlera uz gostovanje proslavljene hrvatske mezzosopranistice Renate Pokupić. Trio je sudjelovao i u koncertu posvećenom Marku Ruždjaku u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja.


Riječki klavirski trio uz interpretacije djela svjetske glazbene literature veliku pozornost posvećuje i izvođenju djela hrvatskih skladatelja.

Sljedeća dva koncerta Riječkog klavirskog trija održat će se 29. studenog i 11. prosinca u Palači Modello.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...