Riječki program lokalnog partnerstva: Šah za mentalno zdravlje kvarta

Autor: Marina Pauletić 29.09.2023

sah_otvoreno_os_kozala

Projektom uređenja šahovskog igrališta na otvorenom želi se stvoriti mentalno zdravo okruženje, podržavajuće za razvoj i održavanja mentalne dobrobiti svakog pojedinca.

Rijeka - U dvorištu Osnovne škole Kozala prigodnom svečanošću otvoren je prostor za igranje šaha na otvorenom. Prostor je uređen u sklopu projekta „Šah za mentalno zdravlje kvarta“, provedenog u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Voditeljica projekta Renata Dubravac Okretič naglasila je kako je uređenje prostora za igranje šaha na otvorenom drugi projekt kojeg su ove godine uspješno realizirali vrijedni volonteri Grupe građana Kozala u suradnji s Udrugom Smart Kvart. Šah se u ovoj školi igra već dugi niz godina, a sada učenici imaju mogućnost igranja i na vanjskom prostoru. U tu svrhu, nabavljeni su šahovska podloga i figure za vanjski prostor, a dodatno je šahovskim poljima obojana i podloga ispred jedne od učionica nižih razreda. Projektom uređenja šahovskog igrališta na otvorenom želi se stvoriti mentalno zdravo okruženje, podržavajuće za razvoj i održavanja mentalne dobrobiti svakog pojedinca.

Novouređeni prostor svečano su otvorili presijecanjem vrpce ravnatelj škole Mladen Župan i gost svečanosti Dražen Turina Šajeta, a prvu partiju odigrali su ravnatelj škole i učenik 4.b razreda Bruno Bonefačić. Učenici OŠ Kozala pokazali su zavidan talent u pjevanju te održali malu modnu reviju. Velik broj učenika OŠ Kozala već zna igrati šah.

„Vjerujemo da će oni koji ne znaju naučiti od svojih kolega i da će se šah dugo igrati i ovoj školi u kojoj već ima drugu tradiciju igranja. Vjerujemo da će zanimljivost i posebnost igre na otvorenom sigurno će privući i one koji možda do sada nisu bili skloni ovoj igri“, kazala je voditeljice Odsjeka za mjesnu samoupravu, Dragice Fadljević, odsjeka gradske uprave u čijoj nadležnosti se provode projekti Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Okruženje Osnovne škole Kozala u Rijeci već je djelomično uređeno u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva. Uređenjem Učionice u prirodi, „Čarobne šume znanja”, prostor se u velikoj mjeri otvorio za potrebe i učenika istoimene škola, ali i za potrebe lokalne zajednice, a novim se projektom funkcionalnost prostora željela dodatno unaprijediti.

Uz učenike Osnovne škole Kozala, njih dvjestotinjak, prostor bi nastavili koristiti i građani iz okruženja škole – nastavila bi se suradnja s tri lokalna vrtića te članovima udruge Smart kvart Rijeka, a posebno se planira uključivanje osoba starije životne dobi. Uz već postojeće održavanje manifestacija (Dani otvorenih vrata te različite manifestacije – priredbe, sajmovi, suradnje, kroz koje su uključeni i djeca iz vrtića i učenici škola ali i roditelji te stanovnici MO Kozala), aktivnosti bi se proširile na održavanje šahovskih turnira i stolnog tenisa.

Grad Rijeka sufinancirao je nabavu figura i podloge u vrijednosti od oko 700 eura. U očekivanju pozitivnih reakcija sugrađana, planira se daljnja obogaćivanje prostora u svrhu jačanja zajedništva unutar lokalne zajednice Kozale, ali i nastavak suradnje s Gradom Rijekom kroz novi ciklus Riječkog programa lokalnog partnerstva.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...